Adéu 2016

Arribem a finals de 2016 i toca fer valoració de les coses que han anat passant durant l’any. Segurament molts de nosaltres ensn’ oblidarem a mesura que passa el temps i només ens quedarem en l’essència del què ha estat notícia.
Fem un repàs de les notícies que han omplert el web de Ràdio Calella Televisió enguany. El resum no pretén posar un ordre escrupulós a les notícies, només pertén que la seva lectura sigui còmoda i si voleu aprofundir-hi, ho podeu fer a través dels links i el buscador web.

Museu del Turisme

El Museu del Turisme obria les portes un dissabte de principis de gener, no exempte de polèmica. Un projecte que segons el Govern Municipal neixia com una proposta museística única al món per mostrar de manera atractiva, didàctica i participativa la història del turisme i els seus efectes socioculturals i econòmics a nivell global. Ubicat a la nau lateral de la Fàbrica Llobet-Guri, amb accés des del carrer Sant Pere; el Museu del Turisme explica a través de diferents materials, la història dels 63 anys del turisme vacacional a Calella. El projecte va comptar amb l’ajuda financera de diferents administracions, entre elles, la Generalitat. És per això, que l’acte d’inauguració va comptar amb la presència de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i l’aleshores conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig.

Però el projecte del Museu del Turisme no ha estat ben vist per alguns partits polítics de la ciutat, que van posar sobre la taula el debat sobre la conveniència de la inversió de més d’un milió d’euros en una iniciativa sobre la qual, segons aquests partits, no es coneix el retorn que tindrà per a la ciutat. A la inauguració del Museu del Turisme no hi van assistir ni Esquerra Republicana, ni la CUP ni tampoc cap representant d’Iniciativa per Catalunya-Verds. El Partit Popular, de la seva banda, va mostrar-se favorable al projecte, pendent però d’analitzar la fórmula de gestió i la càrrega que això podria tenir sobre l’Ajuntament. Una vintena llarga de membres i simpatitzants de Podem Calella van manifestar-se a les portes de l’equipament cultural el dia de la inauguració per mostrar la seva oposició al projecte. En aquest context, va nèixer també la plataforma “No al Museu del Turisme”. A l’entorn del Museu del Turisme, un altre dels focus d’interès ha estat el número de visitants que ha tingut i que es preveia que tingués. En aquest sentit, el tinent d’Alcaldia Xavier Arnijas, responsable de Cultura, va explicar a Ràdio Calella TV que el MUTUR tancaria l’any, aquest 2016, amb 5.400 visites. L’exposició “Rutes de Guerra” o la taula rodona “Oportunitats europees pel món local en l’àmbit de l’esport”, vinculada a la designació de Calella com a Vila Europea de l’Esport, han estat algunes activitats que s’hi han celebrat. Ara s’hi pot veure l’exposició temporal “Intimitats”, fins a principis de gener de 2017.

Calella x refugiats

La crisi humanitària que es va viure i continua latent a Síria ha estat una de les destacades d’aquest 2016 que estem a punt d’acomiadar, i Calella no n’ha quedat al marge. Aquí s’ha creat una plataforma ciutadana, molt activa i propositiva, per contribuir a donar una resposta a la crisi dels refugiats i intentar dignificar la situació en la que es troben. La plataforma es va presentar per Sant Jordi i una de les iniciatives realitzades de més impacte va ser la campanya LliguemUE, en la que van difondre a través de les xarxes fotografies de persones anònimes i altres amb projecció pública amb les mans emmanillades. Simbolitzaven així el patiment dels refugiats en el seu camí cap a Europa. L’Ajuntament de Calella va acceptar la reserva de dos pisos de la fundació Hàbitat Solidari per a l’acollida dels regufiats sirians que busquen asil a Europa. Pel moment, continuen buits a l’espera que se’n gestioni l’arribada per part de les administracions supramunicipals.

Semàfor Aparaments Codina

Un nou semàfor amb polsador per creuar la carretera Nacional 2 entrava en funcionament a Calella el juliol passat. Ubicat al davant de l’Hotel Las Vegas, la mesura estava recollida en el Pla de Millora Urbana del sector de Valldenguli, pensant en el nucli de població que resideix als Apartaments Codina, que han vist com es facilita el seu accés al nucli urbà. Els veïns celebraven l’anunci. Un cop instal·lat el semàfor, alguns conductors van posar el crit al cel per l’afectació que tindria sobre la fluidesa en el trànsit. També per la seva situació, just a l’entrada de la rotonda del far, o la seva sortida, si es va en direcció a Girona. De fet, va sorprendre a més d’un conductor que en sortia. És per això que l’Ajuntament de Calella va demanar a Carreteres que en fes una adeqüada senyalització i evitar accidents.

Regulació càmeres Carrer Jovara

La regulació del trànsit mitjançant càmeres que fa temps funciona al carrer Sant Joan s’ha traslladat aquest 2016 a un altre carrer de Calella, suprimint així les pilones que fins llavors feien aquest servei. Era a l’estiu quan es van col·locar les cinc càmeres al carrer llarg, a Jovara, causant força rebombori a les xarxes socials. Les càmeres poden fotografiar les matrícules dels cotxes que passen per Jovara en hores en què el trànsit està restringit únicament a la circulació dels veïns.

El 2016, el carrer Jovara ha estat el del seu bateig com el Carrer dels Contes. La ninotaire catalana Pilarín Bayés és l’autora de les il·lustracions de les banderoles que s’han penjat a les jardineres alçades que hi ha en el tram de Riera Capaspre fins a Creus. Un total de 7 dibuixos que recreen relats populars i coneguts, passats pel sedàs artístic de Bayés: des de El flautista d’Hamelin, La Rateta que escombrava l’escaleta, El soldadet de plom i Les set cabretes i el llop. La iniciativa es va complementar amb l’estrena de la remodelació de la Plaça Vicenç Ferrer, que acull ara un nou espai de jocs infantils ambientats també en els contes que proposa Pilarín Bayés: també la Caputxeta Vermella o Els Tres Porquets. El projecte també ha permès cobrir el transformador que hi ha a l’espai.

Infraestructures ferroviàries

Quant a mobilitat, el passat mes de juny vam saber que Calella té un dels punts més crítics de la xarxa de Rodalies de Catalunya. Està a la Riera Capaspre, on els trens es veuen obligats a reduïr la velocitat fins als 30 quilòmetres per hora per qüestions de seguretat. En aquest tram, els combois hauríen de passar a 110 quilòmetres per hora. Adif, per la seva banda, feia pública una injecció d’un milió i mig d’euros per a la millora de cinc estacions de Renfe catalanes. Una d’elles és la de Calella. Aquí es faran millores a les vies i al sistema d’electrificació.

Procés Participatiu

A principis d’octubre ens feiem ressò dels resultats del Procés Participatiu sobre el pressupost del 2016, emmarcat en dos trams i que es va allargar durant dos setmanes. El temps de què van disposar els calellencs per votar, menor que l’any passat, és una de les causes de la baixada en la participació que s’ha registrat, segons han exposat des del Govern Municipal.

D’entre les propostes fetes per la ciutadania, la guanyadora ha estat la que permetrà remodelar la plaça Catalunya, el parterre central, l’enjardinat de tot el sector i de la font, i la renovació del mobiliari urbà. Va ser la més votada, per davant de les iniciatives que buscaven instal·lar una zona lúdica d’aventura al Parc Dalmau, la millora de les instal·lacions del Camp de Futbol de Mar, la millora de la xarxa de recollida d’aigües pluvials a la plaça Bartomeu Barceló o la creació del Pla Calella, municipi amic del medi ambient. D’altra banda, les dues propostes que el Govern Municipal va portar a votació eren la reforma i millora del Passeig Manuel Puigvert, incloent l’enjardinament dels parterres, l’ordenació de la mobilitat i la implementació d’un sistema de reg intel·ligent. Va sumar més vots que la reforma i millora del Parc Dalmau, que incloia la restauració de la zona del laberint, l’embelliment de l’espai de les oques i l’enjardinament de l’espai poètic.

Guinguetes

Si un tema ha caracteritzat aquest 2016 i potser fins i tot, tota la legislatura, és la renovació de les noves guinguetes de la platja. Iniciàvem l’any amb el procés de subhasta de 10 guinguetes. Finalment però, només van arribar a materialitzar-se 4 adjudicataris. Les altres 6 van quedar desertes. La polèmica sobre el model de les guinguetes ha enfrontat govern i oposició. Mentre que el govern defensava que el nou model de guinguetes seria un referent d’excel·lència, la oposició considerava que el model de guinguetes era excessivament macroempresarial i menys familiar, en referència al seu cost, uns 200.000 €. Tot això i el retard en la seva construcció degut a les obligacions mediambientals (recordem que la Guàrdia Civil va arribar a fer una inspecció de les obres a primera línia de mar). Aquest retard va motivar que l’oposició en bloc obligués un ple extraordinari sobre els serveis a la platja, veient a venir que s’iniciaria la temporada d’estiu sense guinguetes. De fet, la primera va estar llesta per Sant Joan i l’última va obrir les portes a finals de juliol, pràcticament a mitja temporada.

L’Associació Turística de Calella, també sensible amb aquest tema, demanava que de cara al 2017 s’ampliés l’oferta de guinguetes disponibles amb noves concessions i que s’hi augmentessin els serveis a les platges. Els guinguetaires, que veien amb preocupació la obertura tardana de la temporada d’estiu d’enguany, explicaven, ja acabada la temporada, que tampoc va ser tan problemàtic. Finalment però no va ser fins a principis de desembre quan l’Ajuntament va firmar amb els guinguetaires l’acord d’adjudicació. Ara el repte, que encara continua, és com passar l’hivern.

El procés independentista

Calella no ha estat exempt de les notícies de caire generalista referents al procés d’Independència . Durant aquest any s’ha creat la Xarxa d’Acció per la Democràcia i el Referèndum que està integrada, entre d’altres, per l’ANC-Calella per la Independència i Òmnium Montnegre, i a nivell polític, el PDECat, ERC i la CUP, entre d’altres. La xarxa és qui ha convocat diverses vegades a la ciutadania per a concentrar-se davant l’Ajuntament o fins i tot per a desplaçar-se a Barcelona en actes multitudinaris de suport a processos judicials oberts contra dirigents polítics.
Fins i tot el rector de Calella Mossèn Cinto es posicionava entorn el procés i impulsava el grup “Cristians per la Sobirania”. La iniciativa de Cinto Busquet va anar prenent forma a través de les xarxes socials i els mò bils. Mossen Cinto nomenat en funcions com a rector de la Parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau degut a que Mossèn Josep Gispert va haver d’absentar-se del càrrec a causa d’una intervenció quirúrgica que li impossibilitava continuar excercint el càrrec. A l’ultim tram de l’any, el govern municipal va reivindicar poder treballar el dia 6 de desembre, dia de la Constitució i va fer una roda de premsa on es va omplir la sala de plens del Consistori.

El partits polítics municipals

Els partits polítics municipals no han estat exempts de titulars informatius durant aquest 2016, per una banda, amb la celebració de les Eleccions Generals el 26 de juny com a repetició de les de finals de 2015. En aquesta ocasió a Calella augmentava l’abstenció que s’enfilava fins al 37%, una tònica generat a tot arreu. Aquest últim semestre hem viscut el naixement d’un partit nou, PDeCat, com a evolució de Convergència Democràtica i també a la ciutat, s’ha produït aquest canvi. De fet, el nou partit PDeCat ha vingut per una renovació de la junta de CDC Local de Calella i ara lidera el partit a la ciutat, Marc Buch, també regidor a l’Ajuntament. Abans qui liderava CDC era Pere Puig.

Però les notícies també han vingut de Podem Calella, qui a mitjans novembre vam saber que un grup d’escindits del partit volia crear un nou cercle a la Ciutat. Entre uns i d’altres s’acusaven a les xarxes socials fins que a principis de desembre es produïa un desembarcament de Podem Catalunya a Calella per celebrar els dos anys de Podem Calella i on els dirigents del partit defensaven que el cercle “activat” de Calella era el legítim i advocaven pel diàleg amb la resta de persones escindides.

A banda, el Partit dels Socialistes de Calella, també ha viscut la polèmica al PSOE a Madrid degut al posicionament sobre la investidura de Marina Rajoy i es van manifestar donant suport a Pedro Sanchez. Els fets, però després, van canviar de rumb, i amb Sanchez fora del partit, la investidura va ser possible amb l’abstenció del PSOE deixant el PSC en una situació incòmoda, i, per tant, també els socialistes calellencs que s’havien posicionat.

La sort, ha marcat algun titular

Mentre a Calella la grossa de Nadal i cap d’any no ha deixat res destacable, hem estat, però, de sort dues vegades durant l’any. A finals d’abril una venedora de l’ONCE del carrer església repartia 350mil euros en premis en el sorteig del Cupó Diari. Per altra banda, l’ONCE també va donar a Calella a mitjans de novembre el «Sueldazo», 2.000 euros al mes durant 10 anys, en aquest cas qui ho repartia era el venedor del Rierany dels Frares, situat a les portes d’un centre comercial proper. El seu venedor explicava així a RCT l’alegria de donar aquest premi.

Robatoris

No tot són bones notícies, i enguany hem sabut de robatoris a les cases en ple estiu, una tècnica consistent en entrar a robar de nit mentre es dorm, anestesiant els seus habitants per així procedir al robatori.

A banda, durant la temporada d’hivern passada, es van produir un seguit de robatoris a algunes barraques de les zones agràries, així ho posava de manifest l’Associació de Pagesos i Propietaris Agraris de Calella. Dins d’aquest apartat també destaquem el nivell d’alerta antiterrorista a Catalunya, que està a nivell 4 de 5 i Calella, al ser una zona turística, la és especialment sensible. A mitjans de juny vam rebre la visita d’Albert Batlle, el director general de la Policia que explicava s’està vigilant les zones d’un flux important de persones.

Un mes i mig més després, un ensurt va despertar els veïns del carrer Bruguera, on un tiroteig protagonitzat per la Policia Local de Calella va permetre la detenció de dues persones que perseguien. La Policia va haver de disparar a les rodes del cotxe robat que conduien i en adonar-se que els lladres acceleraven el cotxe fins on estaven els policies aquests van desenfundar les armes.

Durant aquest any han passat nombrosos incidents a la ciutat on Mossos d’Esquadra i Policia Local s’han hagut de fer càrrec de baralles al carrer, fins i tot algunes protagonitzades amb arma blanca.

La neteja

Començàvem l’any amb la retirada del servei de recollida d’escombraries porta a porta a l’eix comercial, una segona fase de retirada del model de porta a porta que ja es va iniciar l’any passat. Aquest canvi portava la instal·lació d’un sistema de contenidors mòbils, uns contenidors d’alumini que s’instal·len i que al final del dia es retiren.
Al març també es presentava la nova maquinària de neteja de carrers i de recollida d’escombraries. I junt amb l’empresa adjudicatària de les escombraries es va presentar a finals d’any l’aplicació «Calella A Punt» que serveix per comunicar a l’Ajuntament incidències que hi hagi a la via pública com ara desperfectes, brutícia o incidències en la mobilitat.

Fa uns dies vam saber de la campanya de retirada de xiclets del carrer de l’església on s’hi van netejar fins a 1375 taques i l’anterior campanya, realitzada a principis d’any on es van retirar fins a 4500 taques.

Calella, plató de cine

Si hi ha hagut un fet que ha posat Calella al mapa aquest any, ha estat el rodatge de la pel·lícula 100 metros. Un film protagonitzat per Dani Rovira, encarnant el personatge d’un atleta que decideix afrontar la duresa d’un diagnòstic d’esclerosi múltiple amb un repte esportiu majúscul: competir en un triatló de llarga distància. Una història de superació personal basada en l’experiència real de Ramon Arroyo, qui va inspirar el guió d’aquesta producció de Filmax, en el que ha estat el primer llargmetratge de ficció del director Marcel Barrena.

Fins a 1400 persones es van apuntar a fer de figurants per la pel·lícula, moltes d’elles vinculades a entitats esportives. Però també hi va haver col·laboradors de suport amb les tasques de producció. A mitjans de març es va començar a fer el rodatge i per fer-ho, van recrear tota l’escena de l’Ironman, i van fer a la platja, les transicions i l’arribada.

Finalment la pel·lícula s’estrenava el 4 de novembre als cinemes i a la ciutat ho feia amb una projecció especial només per als participants i convidats. El dia 15 de desembre, es va fer la primera projecció pública a la ciutat, enmarcada dins el Cicle Gaudí, el Circuit Estable de Cinema Català, en el qual Calella s’hi ha afegit enguany.

I ara, després de l’èxit d’afluència de públic en la primera projecció oberta a la ciutadania, en la qual es van exhaurir totes les entrades, i que va sorprendre a la mateixa Acadèmia del Cinema Català, s’ha programat un altre passi de la pel·lícula per després de festes.

Calella i l’esport

Una altra de les notícies més comentades de l’any ha estat l’aparició de Dani Rovira a l’Ironman 70.3. I com ve sent habitual en els darrers anys, Calella ha tornat a ser l’escenari de l’inici i del final de la primera etapa de la Volta Ciclista a Catalunya.

Encara dins l’àmbit esportiu, aquest any rebíem la notícia que durant el Challenge que es va disputar el 7 d’octubre de 2013, el triatleta Josep Viñolas, va rebre una denúncia d’un policia que li reclama una indemnització per danys. Un malaurat accident per culpa del terra mullat i una possible mala col·locació dels elements de seguretat, que va motivar que el triatleta caigués de la bicicleta i li fes mal al policia que vigilava la cursa.

Festa al Cel

Com a macro esdeveniments, a mitjans d’estiu vam saber que Mataró renunciava a ser l’organitzador de la Festa del Cel, un esdeveniment amb avions que fan acrobàcies i que atrau molt de públic però que també té detractors, sobretot pel fet que hi participin avions de l’exèrcit. En aquest sentit l’organitzador va sondejar l’Ajuntament de Calella perquè considerava que, després de Mataró, cobria les expectatives de situació i seguretat necessàries perquè aquest esdeveniment es pogués realitzar. Finalment, però, les converses no van portar enlloc ja que coincidia amb dates de la Festa Major i pel cost econòmic que significava. Sembla que finalment serà la població veïna de Santa Susanna qui acollirà aquest 2017 la festa del cel amb ajuda dels empresaris hotelers i restauradors.

Subministrament d’aigua

Aquest any, nombroses vegades us hem hagut d’informar sobre talls a la xarxa d’aigua potable motivades per avaries a les canonades que porten aigua als diferents indrets de la ciutat. Potser la més sonada per aparatosa va ser la que vam patir a l’abril a la Riera Capaspre, quan la força de l’aigua a pressió va deixar al descobert un esboranc a la calçada que va obligar a tallar el carrer Ramon i Cajal entre Valldebanador i la Riera Capaspre.

Seguim amb l’aigua perquè a finals d’abril vam saber que Gestaigua reclamava rebuts del tercer trimestre de 2013 que podien haver estat pagats. El 2013, el servei estava gestionat per Aqualia i aquesta va deixar a Gestaigua un feix de rebuts que possiblement podrien haver estat pagats voluntàriament al banc en el seu moment, però que no podia comprovar si s’havien realitzat o no aquests pagaments. Això va provocar una polèmica, inicialment amb els afectats que es dirigien a Gestaigua per dir-los que ja havien realitzat el pagament i perquè Gestaigua tenia l’ordre inicial de tancar el subministrament d’aigua a qui tingués dos rebuts sense pagar. Els partits a la oposició també reclamaven que se solucionés el problema i finalment Gestaigua va decidir no considerar impagats els rebuts corresponents al 2013.

Les inclemències del temps

Continuem parlant d’aigua però en aquest cas la que cau del cel, perquè durant l’any hem viscut diferents episodis de vent i pluja que han afectat a la ciutat. Coneixiem a principis d’any un possible cap de fibló que hauria arrencat una palmera del Passeig de Mar i l’hauria fet caure a la via del tren trencant la catenària, això va provocar problemes amb la línia de tren i el tall de circulació a la zona. Un parell d’episodis més de pluges durant l’any no provocaven molts problemes a Calella més enllà de problemes de mobilitat degut a l’aigua estancada als carrers pel fet que la pluja queia de forma torrencial i d’alguna inundació en algun aparcament o equipament públic.

Associació de Veïns Calella Centre

A finals d’agost coneixíem la creació d’una nova entitat veïnal a Calella, l’Associació de Veïns Calella Centre. Un grup de veïns es va ajuntar per comentar aquells temes que els preocupaven de la ciutat. Van decidir organitzar-se formalment com Associació de Veïns. Després d’un temps de creació administrativa van poder registrar-la com a entitat. L’associacio es va reunir amb el govern i amb tots els partits de la oposició. En paraules del mateix president, la reunió amb el govern no va anar tant bé com esperaven i ara han demanat formalment una altra reunió per intentar trobar ponts de diàleg. Amb l’oposició van trobar punts de confluència en aspectes que consideren importants per la ciutat. L’associació s’ha reunit també amb altres agents socials i polítics i, finalment, van realitzar una presentació pública que no va tenir gairé ressò.

Detenció d’un pressumpte pederasta a Calella

Una de les notícies més impactants d’aquest any ha estat la que us vam haver d’explicar a finals de juliol, quan els Mossos d’Esquadra van detenir un pressumpte pederasta a Calella que hauria comès almenys 10 abusos a menors. L’home de 64 anys, de nacionalitat espanyola i amb antecedents penals va passar a disposició del jutge que va decretar l’ingrés a la presó a l’espera de judici, on l’Ajuntament va informar que es personaria com a acusació particular. Se l’acusava de delictes contra la llibertat i indemnitat sexual en la seva modalitat d’abusos sexuals, alguns amb penetració a menors de 16 anys; prostitució; explotació sexual; corrupció de menors, un delicte contra la salut pública i amenaces. Un cas que arrencava dos mesos enrrere quan les forces de seguretat van tenir coneixement de presumptes assetjamens a través de les xarxes socials a nens de la ciutat. Alguns veïns indicaven a RCTV que feia anys que durava aquest problema.

Veus conegudes que s’han apagat el 2016

La Quimeta de la Roda en la presentació a la biblioteca d’algunes de les seves receptes. Cuinera de tota la vida, mestressa d’un dels restaurants amb més solera de la nostra ciutat, La Roda i col·laboradora en moltíssimes ocasions d’aquesta casa que ens va deixar a mitjans del mes de juny. Enguany també ens ha deixat el calellenc Joan Josep Ribas Txespi, periodista musical que va fer programes a Ràdio Calella i a Ràdio Marina. Un referent del Jazz i els blues amb els oients. També era mànager i comerciant. Enguany, amb la 25ª edició del Festival de Jazz i Blues de Calella, s’ha canviat el nom del Festival per Festival de Jazz i Blues Joan Josep Ribas Txespi, i enguany ha servit per retre-li un homenatge al seu creador.

Homenatges i retirada de la la Medalla d’Or

Calella també ha realitzat dos homenatges més, per un costat al constructor de la font del Passeig Manuel Puigvert que en motiu de la sisena Fira de Calella i l’Alt Maresme la va construir i s’ha anat mantenint durant anys. Amb el 30è aniversari, es va homenatjar a Francisco de Paula Sánchez i Serrano.

Per altra banda, el music Lucky Guri per la seva carrera dalt dels escenaris i amb la remodelació de la Sala Mozart se li va fer un homenatge sentit de la ciutat amb personatges amb qui Guri va compartir espectacles i programes de televisió durant anys. La Marató de TV3 d’enguany, com deiem ha estat dedicada a l’ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques on Calella s’hi va volcar moltíssim i es va aconseguir recaptar 18.880€, una xifra rècord a la ciutat.

Acabarem aquesta part del resum anual d’aquest 2016 destacant que el ple de juny va revocar la Medalla d’Or concedida al Governador Civil franquista Antonio de Correa Veglison. Uns mesos abans es retiraven 3 plaques de simbologia franquista als blocs de pisos de Sant Quirze, just davant de l’Hospital de Calella i es va crear una comissió d’estudi per localitzar iconografia i simbologia franquista i noms de carrer que recordin fets i persones adeptes al Règim a la ciutat.

L’Escola Salicrú

Una de les notícies més esperades ha estat l’inici de les obres de l’Escola Salicrú a la Fàbrica Llobet-Guri. Durant el transcurs de l’any, un cop definit el projecte hem anat explicant com la Generalitat treia a licitació pública la construcció de l’escola, l’enderrocament de la nau central i els canvis en la distribució interior de la Fàbrica Llobet-Guri. L’adjudicació de l’obra va ser a l’empresa CRC Obras y Servicios, una empresa especialista en grans construccions d’empresa pública i privada i també ha construït escoles.
L’AMPA de l’Escola Salicrú ja està esperant amb candeletes que es puguin fer les classes a la nova escola. En aquest sentit, l’AMPA està informada dels terminis amb què treballa el Departament d’Ensenyament. Assegura que la comunitat posarà tots els seus esforços perquè el trasllat es pugui fer amb la màxima celeritat, encara que sigui un cop començat el curs que ve. L’avantatge respecte de la situació actual de l’Escola Salicrú és que es podrà arribar a l’escola caminant, amb bicicleta o amb transports alternatius que no siguin el cotxe com passa ara.

Pla d’usos fàbrica Llobet

Les obres de la nova escola han permès activar tot el Pla d’Usos de la Fàbrica Llobet-Guri, habilitant un nou accés al davant la Policia Local, la construcció d’una escala d’emergència nova, un canvi d’emplaçament del Centre Obert i un canvi d’espai de l’entitat Foto-Film Calella. El Pla d’Usos de la Fàbrica també contempla un nou espai dedicat a les arts escèniques i música, pendent de rehabilitar on podria anar-hi l’escola de música i l’Escola de dansa. Les dependències municipals de serveis socials, promoció econòmica i educació també canvien d’emplaçament.

Però les obres de l’Escola també ha comportat que el Tennis Taula s’hagi hagut de resignar a perdre un espai de les seves instal·lacions per competicions, cosa que podria provocar que es deixesin de fer a Calella grans competicions catalanes, estatals i internacionals, que fins ara s’han anat fent.
Les obres de l’escola han obligat a l’enderrocament de la nau central de la fàbrica. RCTV ha presentat durant aquest últim trimestre una coproducció de video amb Foto-Film Calella que porta per títol: Enderrocs on s’hi poden veure edificis històrics de la ciutat com la Torre dels Anglesos, la Fàbrica de Pastes Saula o el Cinema Àncora, l’últim capítol no va estar exepmt de polèmica per l’enderroc de la nau central de la Fàbrica Llobet-Guri, on hi anirà el pati de la futura escola.

Fotofilm Calella

Si hi ha hagut una entitat que aquest any ha destacat dins les notícies de RCTV ha estat Foto-Film Calella, que ha celebrat 50 anys. Al gener començaven les activitats per la celebració d’aquest mig segle i s’han anat allargant durant tot l’any. Fotofilm manté més de dos cents socis al seu cens. L’acte central de l’aniversari de Foto-Film ha estat el Festimatge amb la projeció d’un videomapping a la façana de l’Ajuntament Vell, però també hi ha hagut Mostres de Fotografies dels 50 anys de Foto-Film, el Trofeu Torretes de Curtmetratges i Fotografia i activitats per als seus socis i no socis per interaccionar amb l’entitat al voltat de la fotografia i el vídeo. Foto-Film ha reconegut RCTV durant aquest any durant el transcurs del Sopar de la Llum.

Sala Mozart

Hem sabut aquest any de la possibilitat que la Sala Mozart acabi essent un equipament públic municipal. Així ho feia saber el govern municipal a mitjans de 2016. El cosistori i la propietat de l’equipament cultural estan d’acord en tancar l’operació perquè el cèntric sala de cinema-teatre calellenc passi a ser de titularitat municipal. En quedaria fora únicament el cafè-bar i l’espai del primer pis que té usos polivalents, tots dos amb l’accés des del carrer Església, que amb una modificació urbanística s’hi permetria l’edificació d’habitatges. No obstant això, l’Ajuntament contempla que igualment s’hauria de compensar econòmicament a la propietat per un valor que rondaria els 130.000 euros. Precisament l’acord entre la propietat i l’Ajuntament arran de les obres d’adequació interior de la Sala Mozart passava perquè l’Ajuntament disposés de la Sala una cinquantena de dies durant l’any però la centralitat de l’equipament i l’interés de les associacions i el mateix Consistori a realitzar-hi activitats ha portat quasibé a doblar aquesta quantitat. Per aquest motiu, l’Ajuntament s’ha fet càrrec aquests últims dies de la instal·lació de part de l’equipament fix d’il·luminació per realitzar-hi teatre.

Queda pendent, de moment, que la propietat adquireixi un canó de projecció per a poder ser també sala de cinema digitalizada. Resta pendent, també l’adequació de l’espai per evitar sorolls als veïns de la zona, sobretot amb activitats sorolloses al seu interior.

Si hi ha hagut una activitat que ha sorprès al públic a la Sala Mozart ha estat la producció de l’obra musical Jesucrist Superstar. Produïda per l’ATSOC (L’Associació de Teatre Solidari de Calella). Una producció que va nèixer humil i buscant possibles actors fent un càsting i ha acabat sorprenentment a més de 1000 persones de públic que van veure l’obra. Els beneficis de les entrades van ser per l’Assocació d’Amics de l’Hospital i per La Marató de TV3. Un altre dels moments clau aquest any a la Sala Mozart ha estat la posada en escena de l’obra La Traviatta. El Cor Harmonia Calellenc amb Albert Deprius al capdavant va fer una doble funció d’una de les grans obres de la història lírica.

L’Hostal Vell

Un altre edifici municipal, en aquests moments sense us, que ha estat notícia durant aquest 2016 ha estat l’Hostal Vell, un edifici que era propietat de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i que ha passat a ser propietat de l’Ajuntament. El Cosistori ha intentat buscar alguna subvenció supramunicipal per a rehabilitar-lo. Sembla que finalment la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catlunya podrien arribar a subvencionar la seva rehabilitació que puja fins a 780.000 euros, d’aquests, 310.000 vindrien del pressupost municipal, 200.000 de la Generalitat i la resta de la Diputació de Barcelona. La idea del govern es traslladar-hi serveis municipals com l’Àrea de Política Social, Promoció Econòmica i espais polivalents per entitats del tercer sector. L’oposició va criticar al ple de pressupostos de 2017 que, malgrat existeix la partida dedicada a la reahbilitació d’aquest equipament no se’ls ha informat de la proposta d’usos.

L’Hospital Sant Jaume

Si aquest any hi hagut un tema recurrent a la ciutat ha estat el de l’Hospital de Calella i la seva manança en les inversions. En nombroses vegades els sindicats dels treballadors d’urgències de l’Hospital Sant Jaume Calella han denunciat la falta de llits d’hospitalització i de la saturació del servei d’urgències. En un primer moment no era tan clar i a mesura que passava aquest 2016 s’ha evidenciat la necessitat d’una inversió en equipaments al servei d’urgències. Fins i tot ha motivat una reunió d’alguns d’alcaldes de l’Alt Maresme de municipis on el seu hospital de referència és el de Calella amb el conseller Comín per demanar inversions urgents i el ple de l’Ajuntament de Calella també aprovava una moció per demanar a la Generalitat la necessitat d’una inversió urgent i la creació d’un pla d’ampliació de l’hospital. Fins i tot, a mitjan d’any, un metge del propi centre va demanar al ple que es reforci l’area de traumatologia de l’hospital amb un especialista de guardia.

Durant aquest any també s’ha hagut de canviar els estatuts de la corporació per adequar-los a la normativa del Departament de Salut i així poder rebre subvencions finalitstes de la Generalitat per a inversions. Així, els Ajuntaments que formen part del Consell Rector han hagut d`aprovar a través del ple modificacions dels estatuts de la Corporació perquè el Servei Català de la Salut tingui majoria al Consell Rector.

Però la polèmica no acaba aquí, l’Alcaldesa de Calella Montserrat Candini, també diputada i portaveu de Sanitat de Junts pel Sí polemitzava amb el Conseller de Salut, Antoni Comin, sobre la gestió del model de Santitat. Candini, que té present la situació que viu de l’Hospital de Calella i les seves necessitats d’inversió, no ha vist reflectit al pressupost del 2017 una partida dedicada a aquesta finalitat. Finalment l’ambient es va destensionar i tant Candini com Comín han anunciat una visita del Conseller de Salut al pròxim febrer per anunciar un pla plurianual d’inversions a l’Hospital de Calella, una reunió molt esperada pels treballadors i responsables de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Festa Major i Fira

Calella ha viscut una nova edició de la Fira de Calella i l’Alt Maresme i ja en van 36 edicions. Entre el 22 i el 25 de setembre i coinicidnt amb la Festa Major de la Minerva, la Fira de Calella  obria les portes amb el monogràfic dedicat a tres ciutats europees, Anvers, Dublin i Praga i una sèrie d’activitats al voltant. RCTV va fer programació especial des de la Fira i va instal·lar-hi una pantalla gegant on es podia anar seguint tots els videos que hi anavem generant. La Fira i la Festa Major van acabar amb remullades pel temps, cosa que va provocar que no totes les activitats programades es poguessin arribar a dur a terme.

De totes maneres la Festa Major s’iniciava amb una sèrie de retrets entre ERC i el govern arran de l’obertura dels balcons de l’Ajuntament a la ciutadania per les festes populars, mentre uns proposaven obrir els balcons a la ciutadania en general, els altres, malgrat compartir-ne l’esperit, defensaven que aquests son ocupats per les entitats que fan activitats a la plaça o bé ocupats pels equips tècnics de l’espectacle i, per tant, és inviable.

Premis Ciutat de Calella

Enguany, es va fer a la Sala Mozart, la quarta edició dels Premis Ciutat de Calella on suposa la consolidació d’aquest reconeixement que fa la Ciutat a persones i entitats que s’impliquen en diferents vessants on també se’ls agraeix la seva petjada humana i ànima social, sovint anònima. Els Premis Ciutat de Calella 2016 van ser otorgats a Sílvia López, presidenta de l’Aula d’Extensió Universitària en la modalitat individual i a l’Agrupació Sardanista de Calella, que va recollir el premi el seu president, Ramon Pedemonte com a entitat orientada a la divulgació de la Dansa Nacional de Catalunya i a l’activitat didàctica de la Sardana.

Restauradors reconeguts

Enguany el Restaurant El Hogar Gallego i el Restaurant La Peixateria han rebut distincions. Per un costat, El Hogar Gallego ha rebut el reconeixement de la Guia Michelin per anar-hi i La Peixateria ha rebut el títol dels Fogons d’Honor de la Confraria del Bacallà.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.