S’aprova el Pressupost Municipal del 2017 tot i el “no” en bloc de l’oposició
L’Ajuntament de Calella ha aprovat el Pressupost de la Corporació Municipal i organismes autònoms per al 2017 amb els vots a favor del govern i tota l’oposició en contra. Val a dir que el regidor del PP no va assistir al Ple, i va ser excusat per l’Alcaldessa. El Govern va definir els comptes dient que aporten variacions significatives, però mantenint la continuïtat i coherència que marca el projecte polític de CDC-PSC a la ciutat. En total el Pressupost de l’Ajuntament supera els 19.920.000€.
La principal variació en ingressos és conseqüència de l’actualització de l’IBI que provoca un increment de la recaptació de 442.000 euros per aquest concepte. Això representa uns 28 euros de mitjana per immoble a l’any. També es preveu recaptar més en IBI per la regularització dels habitatges i pel que hauria de pagar la concessionària de l’autopista. L’oposició va criticar que no hi hagués hagut ple d’ordenances, impedint així donar a conèixer les seves apreciacions sobre taxes i impostos, que les van haver de fer en el Ple del pressupost d’ahir.
Pel que fa a despeses, es contempla una partida de 150.000 euros en asfaltat de carrers i destinar-hi 600.000 euros en els propers tres anys. S’amplia la partida de Parcs i Jardins per cuidar el Parc Dalmau i es dota amb més pressupost els projectes d’atenció domiciliària i protecció social. Es realitzarà una nova organització interna de la Policia Municipal que permetrà tenir entre 2 i 3 policies més al carrer a cada torn i es segueix apostant pel Mercat Municipal i el suport al comerç. El govern manté el suport econòmic a activitats que ja s’han fet el 2016 i manté els diners destinats a polítiques d’habitatge.
En inversions es contempla un increment d’1.800.000 euros per a diversos projectes com la rehabilitació de l’Hostal Vell, el conveni amb la Sala Mozart perquè sigui un equipament municipal, l’adequació de la Fàbrica Llobet-Guri i la instal·lació d’estàtues de bronze per diferents punts de Calella simbolitzant passat i present. Més dades aquí.
El tinent d’alcaldia d’Hisenda, Jordi Sitjà, va defensar el comptes de la Corporació Municipal al·legant que responen al projecte polític del govern, a qui la ciutadania i els pactes posteriors els han donat majoria. Sitjà: “L’aprovació del Pressupost és un moment important per la funció de cada grup municipal. I és lògic que hi hagi discrepàncies perquè a les eleccions ens presentàvem per separat, cadascú amb el seu programa electoral, i el resultat de les eleccions va fer convenir un pacte de govern amb el PSC, amb qui tenim bona sintonia. Hi ha un govern i una oposició que veu les coses diferents i això té una lògica“.
Iniciativa per Catalunya-Verds va centrar bona part de la seva intervenció en criticar que no han pogut fer aportacions al pressupost i que el govern no ha tingut en compte cap de les propostes presentades conjuntament amb la CUP. Les poden recordar aquí. Tampoc van poder parlar de l’enfocament en la previsió d’ingressos, va dir el regidor Sebastià Tejada, crític amb què l’alcaldessa hagués qualificat les seves propostes de “naïf, il·luses i poc documentades”. Va afirmar que el govern “llença els diners” fent determinades inversions que no milloren en res, al seu entendre, la imatge de Calella. Tejada demanava que el govern corregeixi la seva actitud de diàleg i que doni a l’oposició una possibilitat real de fer propostes. La seva aportació no ha tingut cap èxit. “Pràcticament per tot la resposta ha estat no. És el segon any que el Govern es nega a parlar d’ingressos i despeses. I els perjudicats són els mateixos. És necessari que hi hagi contingut negociador i expectatives raonables per a l’oposició de poder incidir en el contingut dels pressupostos, i fins ara no ha estat així“.
Tejada va convidar al govern i a tothom a fer una visita a la plaça Bartomeu Barceló, on va dir que hi cal una actuació urgent i on s’hi viuen també problemes socials, i va afirmar que si el supermercat Mercadona marxa d’on és ara, encara s’agreujarà més la situació a la plaça.
Per la seva part el regidor de la CUP, Jan Catà, va ampliar alguns dels punts exposats per Tejada. Va afirmar que han trobat deficiències en les formes en tant que no els han permès intervenir en la redacció del pressupost ni han pogut debatre les ordenances fiscals. Catà va insistir en dir que la pujada de l’IBI és “profundament injusta” perquè s’aplica a tothom. Defensa una tarificació progressiva i la proporcionalitat en el cobrament de taxes i impostos, i fins i tot es va comprometre a organitzar una jornada per explicar aquests conceptes, oberta al Govern i a tota la ciutadania. Així mateix va assegurar que des de Calella es pot fer una societat més justa però que no s’aprofiten les eines de què es disposen. Catà: “Vivim en un sistema econòmic pervers, absolutament discriminador i absolutament injust. Tots sabem que a Calella, Catalunya, Europa i el món, els rics cada dia són més rics i els pobres més pobres. Això no és just i ho hem d’aturar. Des de l’Ajuntament tenim eines i no les utilitzem. Ens sap greu. Van passant trens per posar el nostre granet de sorra cap a la redistribució i justificació de la nostra societat. Avui perdem una oportunitat claríssima per fer-ho“.
El regidor de la CUP va defensar que hi ha una “urgència brutal” d’inversions en micro-urbanisme, és a dir, petites obres a carrers, voreres i mobiliari urbà que cal arranjar amb rapidesa.
Per part del PSC, que forma Govern amb CDC, va parlar el tinent d’alcaldia Josep Torres. Va ratificar la seva confiança en els números que presentaven al ple, convençut de la seva càrrega social i sense oblidar el manteniment de la ciutat, ja que inclou el primer any del pla de tres anys en obres i asfaltat de carrers. “Votarem a favor dels pressupostos, que són els que necessita la ciutat i tenen una càrrega social important. Qui digui que no s’equivoca o no els ha vist. I ja ve del mandat anterior i aquest, i abans. Hi ha un increment en política social i en relació a petites micro-inversions hi ha el pla de tres anys per fer manteniment de la ciutat, que ens ajudarà a tenir una Calella endreçada i neta”.
Josep Torres va dir que les propostes que els va presentar ICV i la CUP són un “batiburrillo” sense massa ordre, de les quals ni ha que es poden estudiar i d’altres que són “infumables i il·legals”, va dir.
Esquerra Republicana va fixar la seva intervenció en l’exposició de dubtes al voltant d’algunes partides contemplades al pressupost i de les quals no en saben ben bé la destinació. Cristina Gómez va dir que el Govern els demana un “acte de fe” quan els presenta propostes com la rehabilitació de l’Hostal Vell o el conveni amb la Sala Mozart. Gómez va criticar que no els acceptessin les seves propostes – Poden tenir-ne més dades aquí– però va deixar la porta oberta a seguir-ne parlant, ja que la seva intenció és que Calella esdevingui “una ciutat excel·lent”. Gómez: “Creiem que tenien una oportunitat d’or per explicar què volen fer amb els diners de més i no ens ho han explicat. La seva resposta és continuïtat, no és transformació. El seu projecte és de qui dia passa any empeny i no hi ha planificació real de projectes de ciutat. Vostès mateixos admeten la seva continuïtat i aquí rau la diferència entre el que representem uns i altres. La nostra ciutat reclama projectes clars, valents, de transformació i planificació. Sense oblidar el turisme hem d’apostar per la diversificació econòmica per ser una ciutat d’oportunitats per emprenedors, per atraure mà d’obra qualificada a la sanitat o noves tecnologies“.
Cristina Gómez també va qualificar de “ridícul” el pressupost que es destina a la millora del Parc Dalmau, del que va dir que serà només per “tapar forats”, i considera que no són prioritàries les estàtues de bronze que es volen posar a Calella.
El debat, amb les seves posteriors rèpliques i contra-rèpliques va durar ben bé més de tres hores, amb força reiteració tant d’arguments com del posicionament de cada postura política, i es van fer alguns retrets entre formacions.
L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, va tancar el debat amb la votació i amb diverses reflexions sorgides durant les intervencions. Una d’elles referida al continuisme del pressupost. Candini. “Per nosaltres és coherència. Ens presentem amb un programa electoral i ara tenim una segona legislatura amb un mandat potent (amb 8 regidors i 2 del PSC). I la coherència és allò que troba l’equilibri entre dinamització econòmica i progrés social. És l’eix vertebrador a través del qual ens hem posat d’acord amb moltes coses”.
El Pressupost es va aprovar amb 10 vots a favor (CDC-PSC) i 6 vots en contra (ERC-CUP-ICV), que van reiterar el fet i la pregunta de perquè en dos anys mai cap partit a l’oposició ha aconseguit entrar cap proposta al Pressupost del govern. Sitjà va respondre que dins el propi govern es fa una negociació i es divideixen els diners en funció del que demana i el que es vol fer a cada àrea de govern, i que en aquest punt no hi solen cabre altres propostes vingudes de l’oposició. En tot cas demana que els les facin arribar abans i les que considerin interessants les contemplaran dins el procés de debat intern al si del govern.