Calella vol fomentar la cultura participativa entre els infants donant-los veu

El Govern Municipal proposarà en el Ple ordinari del mes de desembre crear un nou Consell Municipal per donar veu als infants de Calella. Serà dilluns vinent i la proposta, treballada de la mà de la Diputació de Barcelona i amb la complicitat amb les escoles de la ciutat, parteix de la idea d’escoltar la veu dels infants i tenir en compte la seva opinió en la presa de decisions, també a nivell municipal. El Consell Municipal dels Infants de Calella estarà format per 35 consellers escollits pels escolars de 5è de Primària, que es reuniran mensualment en el marc de les comissions de discussió sobre els temes que presentaran al seu plenari. Aquest serà convocat i presidit per l’alcaldessa i hi participaran els representants de tots els Grups Municipals.

Els nens i nenes de 10 anys, que estudien a les escoles de Calella, seran la veu dels infants de la ciutat. Escolliran entre els seus companys d’aula els representants al Consell Municipal dels Infants de Calella que dilluns es proposarà crear, a iniciativa del Govern Municipal.
Un projecte amb el qual es pretén inculcar la cultura participativa entre els nenes, que seran els adults del futur. Estarà composat per 35 consellers, elegits a partir d’un procés democràtic que s’endagarà a les escoles.

“Volem que els nens es vinculin al seu entorn i aprenguin a discutir i a expressar les seves opinions. Cada classe de cinquè de Primària escollirà el seu representant, que s’hi ha d’oferir voluntàriament, i d’entre els que no surtin votats es farà un sorteig per determinar el tercer representant. Al Consell hi haurà un màxim de 35 consellers”, ha explicat la tinent d’Alcaldia d’Educació, Núria Parella, en declaracions a Ràdio Calella TV.

La iniciativa es va presentar en el marc del Consell Escolar Municipal, on va rebre una bona acollida per part dels centres educatius.

Els consellers es reuniran en comissió de forma mensual, guiats per una dinamitzadora, per discutir i treballar temes propis o els encàrrecs que rebin del plenari. Es convocarà al principi i al final del curs, tot i que durant el primer trimestre del 2017 se celebrarà el ple de constitució del Consell, a partir del qual començarà a funcionar.

“El plenari es farà a la sala de plens i estarà presidit per l’alcaldessa amb presència d’un regidor de cada grup municipal, i els titulars d’Educació i de Participació Ciutadana. Se’n fa un a l’inici i un altre al final del curs, als quals hi podran assistir els pares; tot i que el primer serà de constitució i en el marc d’aquest se’ls farà un encàrrec sobre el que hauran de treballat. Al final del curs expressaran el que ells voldríen i des de l’Ajuntament haurem de fer les feines que ens pertoquin vinculades a la seva opinió”, ha explicat Parella.

Tot i que l’encàrrec inicial al Consell Municipal dels Infants encara no està decidit, la tinent d’Alcaldia d’Educació apunta que se’l podria interpel·lar sobre qüestions que tenen a veure amb l’espai públic i la convivència. “Quan es fan gronxadors doncs potser els fem per a nens massa petits i voldríen que fóssin per a més grans, per exemple, o demanar-los l’opinió sobre els equipaments municipals o la festa major, perquè potser no els agraden els espectacles que decidim els adults. O tot allò que té a veure amb el civisme, sabeu que tenim polèmica amb els gossos i hi ha ciutats on s’han fet propostes molt boniques des dels Consells dels Infants. Ells tenen una sensibilitat amb els animals que potser els adults no tenim, però també en veuen els problemes”, ha explicat.

El consell funcionarà com qualsevol altre dels òrgans sectorials o de representació existents a la ciutat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.