Amics del Parc Dalmau ja té una trentena de socis i la col·laboració de l’Ajuntament

La nova entitat es va presentar en societat dissabte passat amb l’objectiu de treballar, des del voluntariat, en la conservació i millora de l’espai; el pulmó verd de Calella.

El seu objectiu és ajudar allà on l’Ajuntament no arribi, a través de la fórmula de «custòdia», que permet gestionar la cura del parc sense perdre la vinculació amb l’Ajuntament de Calella. Ho ha explicat Josep Maria Juhé, vocal de la nova entitat. “Amb un acord, vinculat a un programa tècnic del que es pot fer, entre el propietari del territori i l’entitat que assumeix la responsabilitat de cuidar-lo, els voluntaris s’encarreguen de la gestió, manteniment, conservació i promoció de l’espai que l’administració ha de cedir voluntàriament a través d’aquest programa d’acció, a l’entitat «Amics del Parc Dalmau» de Calella“.

Aquesta associació nova a la ciutat ha aplegat a una trentena de calellencs disposats a col·laborar per resoldre els desperfectes que presenta actualment el Parc: l’erosió del terreny, els xaragalls que crea la força de la pluja, i la deixadesa que pateix.

Després de la reunió de presentació hi ha hagut més ciutadans que s’han afegit a l’entitat, cosa que per Juhé fa augurar un bon futur a l’associació, amb l’Ajuntament disposat a col·laborar. “Tinc una percepció molt positiva, i a més a més, el regidor es va fer membre de l’entitat. Ja som uns 30. Això comença molt bé“.

Juhé ha dividit el Parc Dalmau en dues zones, una de més enjardinada a tocar de la carretera i una part forestals de pins i alzines a la zona més alta. A totes dues, però, hi ha mancances clares de manteniment. “Jo diria que en termes de sostenibilitat està en una situació difícil. S’hi ha ajuntat la dificultat de que l’Ajuntament en faci el manteniment amb la sequera extrema dels darrers dos anys i la plaga del Tomicus que ha barrinat i matat molts pins. Això ens obliga a actuar amb urgència per retirar els pins morts i procurar una revegetació. Crec que cal una acció política per part de l’Ajuntament i també una de voluntariat de l’associació“.

Pel que fa a actuacions que la nova associació  i l’ajuntament poden tirar endavant, Juhé creu que n’hi ha que no cal esperar gaire temps a fer-les. “Hi ha coses que es poden fer ja mateix. Com totes les fulles dels plàtans que hi ha a la part baixa en comptes de portar-les a Mataró per cremar, es podrien convertir en matèria orgànica dins el propi parc. Tots els triturats de les podes que es fan a la ciutat podrien anara  cobrir el terra del bosc i fer una capa que manté la terra i evita l’erosió. Cada setmana uns o altres estarem allà col·laborant en tot això“.

Juhé creu que no s’ha de parlar del passat, sinó parlar només de com millorar el Parc Dalmau d’ara en endavant.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.