El Govern Municipal exposa la feina feta en poc més d’un any de mandat i avança algunes iniciatives

El Govern Municipal de Calella va retre comptes ahir a la ciutadania sobre la feina feta en l’actual mandat, que va arrencar el juny del 2015. Transcorregut poc més d’un any en què l’executiu de Montserrat Candini va prendre possessió del càrrec, cadascun dels regidors va explicar en un acte públic, i a mode expositiu, quines són les principals accions desenvolupades en cadascuna de les àrees de govern.

Passem comptes és el nom amb què es presentava aquest acte, celebrat a l’Ajuntament Vell; format innovador a Calella, que a diferència de l’audiència pública estava restringit a la intervenció dels membres del Govern Municipal de CDC -ara PDECat- i PSC.

margarita_vallsEn l’àrea de Política Social, la regidora Margarita Valls va informar que 12 persones han estat ateses en el marc del programa pilot d’atenció a domicili en el moment que reben l’alta hospitalària, que es va posar en marxa el passat setembre en coordinació amb la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Va explicar que durant aquest 2016 s’han resolt 13 desnonaments i va detallar la distribució d’ajuts que s’han concedit a persones amb risc d’exclusió social. “L’any 2015 es van donar 1.368 ajuts a 400 famílies: 356 d’habitatge i 682 de pobresa energètica. Portem carretons de menjar fresc com a suport alimetnari amb infants amb risc d’exclusió social, ho reben més de 40. Per garantir-los una alimentació sana i equilibrada, ho fem els mesos de juliol, agost i desembre, quan estan tancades les escoles”, va exposar Valls.

 

cindy_randoL’aprovació d’un nou Pla Local de Joventut i l’impuls de la campanya per evitar el consum d’alcohol durant les Barraques de Festa Major van ser dues de les iniciatives que la regidora Cindy Rando va destacar de les àrees de Govern que porta. Va explicar que 22 persones participen del projecte del Banc del Temps, en l’àmbit de Solidaritat; i va enumerar algunes de les iniciatives que té sobre la taula per a la promoció de la igualtat entre homes i dones. “Estem treballant per poder establir un Centre de la Dona que algutini serveis i activitats, i en un nou protocol de violència de gènere que reculli el circuit que té establert l’Ajuntament per donar resposta a aquestes situacions. Dins aquesta àrea, s’està treballant en un nou Pla Local d’Igualtat que s’adapti a les necessitats actuals de la nostra ciutat”, va anunciar.

 

nuria_parellaEl projecte de trasllat de l’Escola Salicrú a la Fàbrica Llobet-Guri va unir el balanç de l’acció de govern en l’àmbit de Gestió Patrimonial i Educació que va fer la tinent d’Alcaldia Núria Parella. Aquest permetrà disposar d’unes instal·lacions optimitzades per als diferents recursos i serveis que ja s’hi ofereixen actualment per a un total de 700 alumnes. “A finals d’any tindrem onze aules complertes per fer-ho. Hem seguit, com a guia, el conveni amb la Generalitat de Catalunya per crear un complexe educatiu a la Fàbrica Llobet-Guri, on hi haurà l’Escola Salicrú, l’Escola Oficial d’Idiomes, el Centre de Formació Permanent, les classes de català i el centre obert. Una part serà realitat aquest any i l’altre el curs 2017-18”, va recordar.

Parella va afirmar que l’executiu local aposta per dotar de contingut la programació firal, amb esdeveniments com la Fira del Renaixement o la Fira de Calella i l’Alt Maresme, reconvertida en una fira-festival que té un cost aproximat per habitant de 3 euros l’any.

 

lorena_sanchezLa regidora de Comunicació i Noves Tecnologies, Lorena Sánchez, va explicar que l’objectiu general de la seva àrea és, d’una banda informar els ciutadans de totes les activitats que es fan al llarg de l’any -ja sigui a través del paper com del suport digital- i de l’altra, promocionar la ciutat. En aquest últim aspecte, Sánchez posava de relleu la renovació total de la web calellabcn.com o la creació de productes de marxandatge amb l’eslògan Moments de Felicitat. També va destacar la feina que transversalment es realitza per convertir Calella en una Smart City, una ciutat intel·ligent, i també una Destinació Turística Intel·ligent. “Són dos conceptes que en realitat es fusionen i s’entrecreuen. Posem les noves tecnologies al servei de les persones per millor la seva qualitat en totes les seves vessants i fer una societat més sostenible“, va dir.


marc_buchEl regidor adjunt a l’Alcaldia i responsable de Medi Ambient, Sostenibilitat i Espais Naturals i Participació, Marc Buch, va explicar que els seus dos grans objectius són mantenir un entorn amable i natural per a tothom i en segon lloc treballar per a la sostenibilitat local. Va recordar la feina que s’està fent a través del Pla d’Acció d’Energia Sostenible, l’anomenat PAES; i el Pacte dels Alcaldes per reduir fins al 20% les emissions de gasos contaminants a l’atmosfera des del 2012 fins al 2021. “Prova d’això és que hem posat les plaques solars fotovoltaiques a la coberta de la Policia Local i també s’està fent una prova pilot en el sistema de reducció d’emissions de gasos contaminants als vehicles de la Brigada Municipal. Estem fent un increment progressiu en l’ús dels tractaments biològics pels controls de les plagues i malalties de la vegetació. També es fa una campanya de conscienciació ciutadana sobre la necessitat de respectar i cuidar el medi ambient”, va detallar.

Buch també ha recordat que ara ja s’entra a la segona fase del Pla Director del Parc Dalmau. Després d’una primera diagnosi, ara es començaran a concretar accions a dur a terme al parc.

albert_torrentFer de Calella un entorn còmode i segur és l’objectiu de l’àrea de Seguretat, Convivència i Mobilitat, segons va apuntar el tinent d’Alcaldia Albert Torrent, qui va explicar que la Policia Local presta una mitjana de 45 serveis diaris, per a una població que, en moments puntuals, arriba a les 45.000 persones.

Eradicar els comportaments incívics a través de campanyes com Borrem-ho de Calella i “Pedala amb respecte” i la instal·lació d’un nou semàfor amb polsador a Puig de Popa o la col·locació de càmeres per controlar el trànsit al carrer Jovara van ser altres de les actuacions que va destacar. Torrent també va referir-se als nous serveis de la platja, i especialment la renovació de les guinguetes sota un model que deia ha despertat l’interés d’altres poblacions costaneres. “No ha sigut fàcil, però les coses grans acostumen a no ser-ho. Les quatre guinguetes són fruit de moltes hores de feina, reunions i alguna nit sense dormir. Al final s’han fet dos concursos: l’empresa que portés a terme el projecte constructius i l’altre per adjudicar que tirarien l’explotació per als pròxims 15 anys, a qui volem agraïr que s’hagin fet seu el projecte. Ara ja sabem que és un model que desperta interés”.

jordi_sitjaFer una Calella més neta i amb una millor recollida de residus és l’objectiu de l’àrea de Territori i Obres públiques que porta el tinent d’alcaldia Jordi Sitjà. Recorda que s’ha eliminat el porta a porta a les àrees de vianants i s’han posat contenidors mobibles i s’han incrementat els punts de recollida de la deixalleria mòbil.

Un conveni amb el Taller Horitzó ha ampliat la neteja de passos de vianants, i s’ha comprat maquinària nova amb l’adjudicació de la nova empresa i s’han millorat els tancaments d’àrees de contenidors. Sitjà va destacar també obres i inversions fetes a la ciutat. “Treballem per construïr una ciutat per a totes les generacions i ho hem fet amb una actuació a la Plaça Vicenç Ferrer. Ara -fruit de la permuta amb la CSMS- hem obtingut l’edifici de l’Hostal Vell. Hem fet la remodelació de l’entorn del Mercat Municipal, coordinat amb Gestvia per asfaltar l’aparcament.  Hem fet l’actuació del carrer Amadeu i ara tenim un projecte que ens il·lusiona especialment que és la remodelació de voreres al carrer Bruguera en tot l’àmbit que va del carrer Amadeu fins a Sant Joan“.

Sitjà va parlar també de la voluntat de tenir una Hisenda propera i al servei de la gent, amb control responsable del pressupost i la despesa. I va fer referència a la feina feta per garantir un habitatge digne a tothom, amb la gestió de 68 habitatges de lloguer social que donen servei a 200 usuaris.

josep_torresL’obertura de l’Oficina Local d’Habitatge és el principal projecte dut a terme per l’àrea que gestiona el tinent d’Alcaldia Josep Torres, qui explicava que l’espai de la plaça Vicenç Ferrer concentra l’activitat que es feia ja a la ciutat. Amb una única excepció, pendent encara de l’acord final amb la Diputació de Barcelona, que permetrà que avui com a punt de Servei d’Intermediació de Deutes Hipotecaris. Quant a la nova àrea d’Observatori de Ciutat, que té per objectiu la reactivació econòmica de Calella, Torres detallava les mesures que contempla. “Treballem per intentar donar-li forma de carrer a partir d’aquest Pla Operatiu. Ja tenim pressupostat aquest any temptejar la possibilitat de crear un niu d’empreses en aquest espai, en coordinació amb Promoció Econòmica, també està en pressupost el treball sobre l’Hostal Vell, en estudi un treball sobre mitgeres. Per tant, aquest Pla Operatiu té en el pressupost el seu punt de partida”.

La millora de l’entorn de Puig de Popa i el projecte del Carrer dels Contes van ser altres actuacions destacades del seu balanç.

xavier_arnijasI en l’àrea d’Esports i de Ciutadania i Cultura, el tinent d’Alcaldia Xavier Arnijas va enumerar tots els equipaments municipals que gestiona l’Ajuntament de Calella, en els quals s’hi desenvolupa la “frenètica activitat” que hi ha i caracteritza la ciutat, de la mà directament les entitats locals o la que programa el consistori. També l’ús de recintes privats, com la Sala Mozart, on s’ha superat amb escreix el volum de disponibilitat que fixava el conveni signat amb la propietat. Arnijas va destacar alguns dels esdeveniments que acull Calella.  “El Festival Internacional Canta al Mar, el RockFest que ha agafat molta volada aquest anys, la Volta Ciclista i la cursa Cicloturista que s’ha fet amb la Federació Catalana; els campionats de Dards, que l’any vinent en tornarem a tenir un altre de molt important; el Campionat de Duatló Cross Subaru, amb la intenció de repetir-lo l’any vinent; la Mitja Marató Costa de Barcelona-Maresme, que ha entrat al circuit de la Diputació de Barcelona com una de les millors de la província; i el mateix Ironman“.

El tinent d’Alcaldia va recordar que les entitats locals poden participar en la presa de decisions sobre les polítiques culturals i esportives a través dels Consells Municipals; i va qualificar de premi el fet que Calella hagi estat reconeguda com a Vila Europea de l’Esport 2016.

montserrat_candiniI l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, va dir que un dels pilars de l’acció de govern és la reactivació econòmica i va afirmar que “Calella va pel bon camí”. L’alcaldessa assegura que hi ha fins a 630 empreses establertes a la ciutat, i s’ha invertit la tendència a la baixa que va portar la crisi. I s’han fet 9.454 contractacions, la xifra més alta dels darrers deu anys. S’han assessorat 70 empreses i es reforça l’emprenedoria. Així mateix Candini va dornar la puntuació que ha rebut Calella per part de la gent que hi ve a passar unes vacances, i a tots els àmbits que va comentar la ciutat treu un notable. “Una enquesta de la Diputació de Barcelona, la darrera que ha fet, sobre com valoren la destinació i tenim una valoració global del 8’3 des de l’òptica del visitant. Caràcter i amabilitat ciutadana 8’4. Platges 8’4. Oficina de Turisme 8’4. Allotjaments 8’2. Neteja 8’1. Seguretat 8’1. Restaurants i comerç un 8. Certament crec que és una informació molt positiva i n’estem contents de rebre-la”.

Candini va destacar també la qualitat de l’aigua a l’estiu, que cada setmana ha estat excel·lent. I va afirmar que el Consell Comarcal, Mataró i Calella optaran a rebre fons europeus anomenats “Ris 3”.

 

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.