L’oposició veu una pèrdua de patrimoni amb la cessió que fa l’Ajuntament a Hàbitat Solidari

El Ple d’ahir al vespre va aprovar la cessió gratuïta d’un pis i una casa a la Fundació Hàbitat Solidari per destinar-ho a lloguers socials. L’oposició es va abstenir a aquesta cessió perquè veu noble la finalitat però no veu amb bons ulls que l’Ajuntament es desfaci de patrimoni municipal. Per això tots els grups de l’oposició es van abstenir.

El tinent d’alcaldia Jordi Sitjà va explicar que el pis ja fa 10 anys està en règim de lloguer social i que la casa tenia fins fa uns mesos un inquilí en lloguer social. Qui compri i rehabiliti la casa hi acabarà gastant uns 200.000€, una xifra que l’Ajuntament ni pot vi vol assumir per fer-hi, com a molt, un habitatge social. És per això que la dóna a la Fundació Hàbitat Solidari amb la condició que la vengui, i amb l’import de la venda es puguin comprar un parell de pisos. A més, Sitjà va explicar al Ple que la FHS te un local en propietat a Puig de Popa que es vol posar també en venda i afegir-ho al que es tregui de la casa del Raval i comprar algun habitatge més per fer-hi lloguer social. I això fa forta econòmicament la Fundació. Sitjà: “Que li dóna una solvencia econòmica que la posiciona davant d’entitats financeres, per negociar-hi, ja que tenen pisos buits, primer amb un acostament cordial i després amb mesures que tenim els ajuntaments per poder adquirir habitatges. Si no tenim recursos al darrera no podem negociar res. Per tant hi ha tota aquesta amalgama d’aquests habitatges que ja des del primer moment havien tingut la vocació de cedir-se per fer funció d’habitatge social“.

El primer partit a mostrar els seus dubtes al fet que l’Ajuntament cedeixi la propietat d’un pis al carrer Joan Fuster i d’una casa al carrer Raval va ser ICV. El seu regidor, Sebastià Tejada, va assegurar que la seva formació no té res en contra de la FHS, però són partidaris d’una altra política h’habitatges, que no la dirigeixi una fundació privada, sinó que ho hauria de fer l’Ajuntament directament. En aquest sentit va dir que confia que la nova Oficina d’Habitatge serveixi per readreçar aquest camí, que ell veu equivocat.

El tinent d’alcaldia d’Habitatge, el socialista Josep Torres, va dir, justament, que si s’ha creat l’Oficina d’Habitatge és precisament per no deixar totes les polítiques d’habitatge en mans de la Fundació. “La Fundació ha anat creixent però l’Ajuntament també ha tingut voluntat també d’implementar la política d’habitatge i ara no és Fundació = Política d’Habitatge, ja que la inauguració de l’Oficina d’Habitatge deixa clar que hi ha la voluntat clara d’aquest govern de tirar endavant unes polítiques d’Habitatge i tenim clar que la Fundació en forma part, per això té el seu despatx allà i nosaltres la tutelem“.

Per part del Partit Popular, el regidor Josep Maria Pérez-Basart va mostrar-se favorable a que una fundació sigui qui gestioni la política d’habitatges, però també recela del fet que l’Ajuntament pugui estar perdent patromoni gratuïtament. La seva preocupació és què pot passar amb els habitatges que fins ara eren municipals si en un futur la Fundació trenca el seu actual model social. “Nosaltres estaríem més a favor que a la Fundació hi tinguessim una participació -que no ha quedat aclarida- tipus societat, i en la qual l’Ajuntament fos partícip, en cert percentatge d’això. D’aquesta manera si el caràcter social d’aquesta Fundació -que per molts anys sigui així- canviés el rumb i es trenqués aquest patrimoni de l’Ajuntament tornés a revertir a l’Ajuntament. Aquesta és la nostra idea“.

La CUP també va mostrar-se d’acord amb la finalitat de la cessió d’habitatges però va destacar també que això suposa pèrdua de patromoni municipal. El regidor Jan Catà va anar un pas més enllà i va dir que la Fundació de moment és transparent i té vocació totalment democràtica però no hi ha res que garanteixi que això segueixi sent així en el futur. “Que sigui aquesta Fundació la que s’encarregui de gestionar això esdevé una falta de garanties de transparència, de decisions democràtiques, etc. No volem qüestionar la feina de la FHS, que ens consta que és molt bona, però si que volem que consti en acta que als darrers mesos i anys l’Ajuntament està, sistemàticament, cedint tota la gestió de l’habitatge social de la ciutat a aquesta fundació i entenem que això pertoca fer-ho a l’Ajuntament“.

Per part d’Esquerra Republicana la regidora Cristina Gómez va dir que troben correcta la cessió dels habitatges, però es van abstenir a la votació perquè, al no estar a govern, no disposen de tots els detalls de funcionament de la cessió ni de la Fundació per poder jutjar el punt que es portava a Ple.

Per resoldre dubtes de l’oposició, el govern va explicar que la FHS no té ànim de lucre i va ser fundada fa gairebé 20 anys en el context de Càritas. A més, l’expedient de cessió no ha tingut cap al·legació i la Generalitat hi va donar el vist-i-plau. L’alcaldessa va demanar que no s’associï sempre la paraula privat amb especulació. El punt es va aprovar amb 10 vots a favor i 6 abstencions.

Per altra banda, el Ple va aprovar per unanimitat, amb acord de tots els grups polítics l’inici de la creació de la figura del Síndic de Greuges de Calella. Només el PP va presentar dubtes en primera instància, al voler saber exactament quin cost té tenir aquesta figura institucional i al considerar que ja hi ha un Síndic a Catalunya on qualsevol calellenc s’hi pot adreçar.

La resta d’oposició, igual que el govern, va coincidir en opinar que un síndic propi a Calella augmenta la transparència i facilitarà un acostament dels ciutadans a l’Ajuntament.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.