L’Ajuntament prepara una gran inversió per millorar la xarxa d’aigua

Calella destinarà 755.000 euros a renovar canonades d’aigua, instal·lar sistemes de reducció de la pressió i sectoritzar la xarxa municipal en diferents trams. Les actuacions es faran aquest 2025 amb l’objectiu d’evitar fuites indesitjades i millorar la gestió del recurs natural davant la previsió que la greu sequera de l’estiu passat pugui repetir-se en un futur. “Ara és el moment d’invertir en la infraestructura perquè segueix sense ploure com caldria”, ha indicat el tinent d’Alcaldia de Serveis públics, Josep Grima, qui en declaracions a Ràdio Calella TV ha avançat que també es preveu la instal·lació de 6.000 nous comptadors intel·ligents gràcies a la subvenció dels fons europeus NEXT GENERATION. “Serà un any d’obres”, ha advertit.

Durant aquest any es faran diverses actuacions a la xarxa municipal d’aigua per incrementar-ne el rendiment i per millorar-ne la gestió. Es contempla la renovació de les canonades més antigues que concentren la majoria de les fuites i la instal·lació de sistemes que les detectin per llavors poder tallar el pas d’aigua, i que no es perdi. També es col·locaran mecanismes per reduir la pressió, sense que es noti quan s’obre l’aixeta.

El tinent d’Alcaldia de Serveis públics, Josep Grima, ha indicat que s’invertiran 755.000 euros de fons municipals i d’aportats per la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua.

És la inversió més gran que s’ha fet mai en tot un any. Millorarem i modernitzarem la xarxa, actuant allà on hi detectem més incidències i on és més antiga.

El projecte municipal s’ha licitat dividit en dos blocs amb l’objectiu d’accelerar les obres, que es duran a terme tant a la zona turística com al centre. Es renovarà la xarxa en dos trams del carrer Turisme, tota la Riera Capaspre i el carrer Tramuntana, a més de trams d’Ànimes, Jaume Salvador, Sant Jaume i Sant Isidre. Vegeu el mapa a continuació:

La instal·lació de vàlvules reguladores de pressió es farà a la zona dels Apartaments Codina, on hi ha 529 abonats. Aquesta actuació és fonamental en la reducció del nombre de fuites i la quantitat de volum d’aigua que es pot perdre. Vegeu el mapa a continuació:

Per últim, es farà una sectorització de les zones de subministrament de l’àmbit del carrer Montnegre, Pequín i Turisme-Valldenguli. Aquesta mesura permet controlar el nivell de fuites de la xarxa i detectar les fuites o fraus segons la tipologia de consums i rendiment.

Sectorització actual de la xarxa municipal d’aigua de Calella

El tinent d’Alcaldia de Serveis públics indica que l’objectiu és continuar amb la segmentació de la xarxa a la zona centre, on hi ha el 63% dels abonats i s’hi registra el 48% de l’aigua subministrada.

Ja som referent actualment com a municipi que gairebé no pateix fuites, en això estem satisfets, però no podem parar. Ara comencem a Pequín però anirem ampliant la sectorització per tenir controlat d’on surt i cap a on va l’aigua.

Segons el projecte a licitació, la durada del conjunt de les obres – que es realitzaran separadament en dos lots – és de nou mesos. Segons Grima, es començarà per la zona turística amb la intenció que hi hagi la mínima afectació possible al desenvolupament de la temporada.

El nostre objectiu és que no [hi hagi obres durant la temporada turística], però ens hi podríem trobar perquè és cada vegada més àmplia (…) Aquest 2025 les obres han d’estar fetes. Aquest és l’objectiu i el calendari que ens hem marcat.

L’Ajuntament de Calella ha decidit tirar endavant aquest projecte municipal per optimitzar la gestió de l’aigua i controlar-ne els consums, després de l’experiència de l’últim episodi de sequera. “Ara és el moment d’invertir en la infraestructura perquè segueix sense ploure com caldria”, ha reconegut Grima, qui ha parlat d’una actuació complementària amb finançament dels fons europeus NEXT GENERATION. Aquest 2025 s’instal·laran 6.000 nous comptadors intel·ligents, que s’afegiran als 4.000 que ja funcionen a Calella.

Ens marquen com a objectiu que el 50% dels domicilis i empreses ja disposin de comptadors de telelectura per poder optimitzar els recursos, i estic segur que ho aconseguirem aquest 2025.

Gràcies a la telelectura, es pot fer un control dels consums d’aigua diaris i detectar fugues, i que els abonats rebin una facturació precisa.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.