Humanitzar l’atenció en el dol perinatal
La pèrdua d’un bebè durant l’embaràs, en el part o en els primers dies de vida passa més del que ens pensem i la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha empès noves accions per donar el millor acompanyament en el dol a les dones i les famílies. Forma part del procés d’humanització de l’assistència sanitària i que està implantat també als serveis i professionals vinculats a l’àrea de Ginecologia i Obstetrícia de l’hospital Sant Jaume. Ara, es disposa d’un bressol d’acompanyament especial perquè se’n puguin acomiadar. Ha estat gràcies a l’aportació econòmica de l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital de Calella (AVAH).
Cada any, a l’Estat, prop de 1.450 famílies pateixen la pèrdua del seu nadó durant la gestació, el part o els dies posteriors al naixement. I cada cas és diferent pel que necessiten les dones i les famílies per acomiadar-se’n i superar el que s’anomena dol perinatal. A l’hospital de Calella estan actualitzant el protocol d’atenció i s’han incorporat nous recursos i espais per ajudar en el procés i que sigui el màxim de respectuós possible.
A la caixa dels records que ja se’ls entregava, on s’hi poden guardar les lletres de roba amb el nom del bebè o símbols, en el cas que encara no l’haguessin triat, o les ecografies, per exemple; ara es disposa d’un coixí on poder-lo presentar i un bressol especial pel moment de l’adeu.
Són uns bressols especials que mantenen el bebè en una temperatura una mica més baixa que permet donar més temps a les famílies per acomiadar-se’n, acompanyats d’altres familiars que poden venir més lluny. I també els ajudem a fer fotografies.
Raquel Bota és la cap d’àrea d’hospitalització de Ginecologia i Obstetrícia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, i explica que s’informa a les dones i famílies d’aquests elements i recursos de què disposen perquè puguin decidir com volen que sigui el comiat del seu bebè.
Aquestes accions han anat acompanyades de la formació específica als sanitaris que atenen les pacients en procés de dol perinatal: des d’infermeres, passant per llevadores i professionals de Ginecologia. També se’ls ofereix suport psicològic, i acompanyament posterior, per part de l’equip de la Comissió d’Atenció al Dol, que els informa que hi ha entitats a les que poden recórrer per fer ajuda mútua. Per exemple, A contracor o Petons al Cel.
Sobretot donant suport en el comiat, que és un moment molt dur i difícil, ja sigui perquè han pres una decisió motivada per una malaltia o perquè la gestació no ha anat bé… Poden succeir moltes coses i el motiu no importa, al final es tracta del comiat del teu bebè.
La cap d’àrea d’hospitalització de Ginecologia i Obstetrícia de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva emmarca aquestes accions en el pla d’humanització en l’atenció a les gestants, fruït del qual es va inaugurar una nova sala de parts per donar a llum en un ambient íntim, còmode i acollidor.
La paraula és una manera de distingir les accions que fem. Hem donat un tomb molt important a l’atenció de les dones i famílies durant l’embaràs, perquè puguin gaudir del del procés, o en el moment que s’interromp, pel problema que sigui o per decisió, acompanyar-les de la millor manera possible.
Des del 2022, al Cementiri Vell de Calella hi ha un espai de dol i memòria dels “nadons estel”. Es tracta d’una estructura metàl·lica buida per dins, a mode de tòtem, on hi ha gravats uns quants estels, que són símbol dels infants que han marxat de forma prematura. Està a l’entrada del recinte i s’hi poden encendre espelmes per recordar els infants que han marxat de forma prematura.