Calella allargarà un any més la suspensió de noves llicències de pisos turístics

Portal de lloguers vacacionals

No es tramitaran noves llicències per a habitatges d’ús turístic a Calella (HUB) durant el 2025. És la proposta que el govern municipal sotmetrà al debat plenari d’aquest dijous 12 de desembre amb la idea de mantenir la moratòria que es va aprovar farà un any mentre s’adapta l’actual normativa urbanística, que és la clau que permetrà regular-ne l’ús i, de retruc, evitar-ne la proliferació. La mesura no afecta a les propietats que ja tenen el permís i que han de complir els requisits, que també s’han endurit. Segons la guia oficial d’establiments turístics de la Generalitat de Catalunya, a Calella hi ha 368 habitatges d’ús turístic amb llicència.

El plenari municipal debatrà aquest dijous la conveniència de prorrogar l’actual suspensió de noves llicències per a pisos turístics que es va aprovar el desembre del 2023. És la proposta que presenta el govern de Junts i el PSC, que vol frenar la proliferació d’aquest tipus d’establiments mentre no es disposa de la normativa municipal que permetrà regular-ne l’ús. Això serà a partir de la modificació de l’actual ordenança urbanística i definir un pla especial que limitarà el nombre d’establiments per zones i edificacions.

Actualment, i segons la guia oficial de la Generalitat de Catalunya – que es pot consultar en línia clicant aquí – a Calella hi ha 368 habitatges d’ús turístic amb llicència. L’extensió de la moratòria que s’aprovarà aquest dijous no afecta als propietaris que ja tenen el permís.

Fa un any, la proposta governamental va rebre els suports d’ERC, Calella en Comú Podem – que anteriorment havia anunciat una iniciativa idèntica – i la CUP. Estimem Calella hi va votar en contra i el PP, abstenció.

En l’ordre del dia de la convocatòria plenària que s’ha publicat aquest matí hi consta l’aprovació del nou protocol de col·laboració entre el Departament de Salut i el Servei Català de la Salut amb l’Ajuntament de Calella per a l’ampliació de l’hospital Sant Jaume. També s’oficialitzarà que el segon tinent d’Alcaldia, Josep Grima, deixarà la seva dedicació exclusiva al càrrec i a les competències que té delegades a l’Ajuntament de Calella. És portaveu de Junts i porta les carteres de Serveis municipals, Fires i Activitat cultural i patrimoni històric. Anteriorment, han fet aquest pas Soufian Laroussi i Lídia Pidemunt, també regidors del govern municipal.

Les mocions de l’oposició

El plenari debatrà la moció conjunta de Calella en Comú Podem i la CUP en contra del projecte de nou enllaç sud amb la C-32. Una iniciativa política que recull les demandes de la Coordinadora Salvem el Torrent del Raig com a integrant de la Coordinadora Preservem el Maresme.

En solitari, els comuns plantegen la creació d’un nou organisme econòmic participat pels sectors públic i privat – turístic i comercial – que dirigeixi el rumb de la destinació turística, actualment en hores baixes, segons el partit que lidera Sebastián Tejada. Es remet a les dades oficials segons les quals Calella registra una de les rendibilitats més baixes a tot el litoral espanyol: ocupa el lloc número 52 d’un rànquing integrat per 53 destinacions turístiques. Els comuns exposen la necessitat de aconseguir un lideratge fort que marqui estratègies i defineixi nous productes, i decideixi com es destinen els recursos humans i econòmics. Tejada considera que l’actual marc de relació entre Ajuntament i associacions empresarials (ATC i Calella Centre Comercial) està esgotat i planteja un model assimilable al que va ser l’antic Patronat Municipal de Turisme. Són declaracions a Ràdio Calella TV.

És evident que tenen reunions, faltaria més, però no hi ha un òrgan de governança, amb gerent i responsables d’estudis, etc… Parlem d’un estament professionalitzat i acordat amb tots els elements que actuen en els àmbits del comerç i el turisme. No situacions en què els responsables polítics es reuneixen esporàdicament, o de tant en tant.

Els comuns exposen que l’Ajuntament és conscient del moment de debilitat per la que travessen els dos sectors que són motors de l’economia local. En la moció que es debatrà aquest dijous s’indica que anualment es destinen 850.000 euros del pressupost municipal a donar suport a les activitats turístiques i comercials.

De la seva banda, la CUP ha registrat una moció de suport a la pagesia del Pla del Balasc de Santa Susanna arran dels fets de la setmana passada, quan els Mossos d’Esquadra van desallotjar els agricultors que feien torns per vigilar les terres que s’han expropiat per fer possible la construcció d’un vial que connectarà amb la zona hotelera.

ERC presenta quatre iniciatives d’àmbits diversos. Planteja posar en marxa un programa de mediació i educació social en els espais públics que previngui l’exclusió i millori la convivència. També un pla de zones verdes urbanes que, alhora, serveixi per rehabilitar sectors degradats. Hi ha una tercera proposta per fer front a l’especulació al mercat de lloguer i contenir els preus: consisteix en l’aplicació de mesures que regulin els contractes de lloguer de temporada i habitacions. I per últim, els republicans demana el suport del plenari per reclamar un model de finançament més just per als municipis que garanteixi els recursos per oferir uns serveis públics de qualitat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.