Les novetats de l’Aplec de Sant Andreu
Quarta edició de l’Aplec de Sant Andreu que organitzen Amics Escoltes del Montnegre per al pròxim diumenge 1 de desembre, quan es podrà comprovar com està avançant el projecte de recuperació de l’ermita. S’ha organitzat una caminada popular des de la parròquia per qui vulgui pujar-hi a peu – amb sortida a les nou del matí – i allà hi haurà la celebració i el dinar popular amb botifarra i caldo. Però anuncien dues novetats: l’estrena dels goigs dedicats a Sant Andreu i una ballada de sardanes amb música en directe amb la Cobla del Col·legi de Santa Maria de Blanes.
L’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda, al mig del Parc del Montnegre i el Corredor, serà l’escenari d’un nou aplec com els que se celebraven antigament per reunir la gent que hi vivia a prop, en pobles o masos aïllats. Ha sigut una iniciativa d’Amics Escoltes del Montnegre – l’associació n’és la propietària –, que també n’han tirat endavant el projecte de recuperació. La trobada servirà perquè tothom pugui comprovar com s’ha avançat.
La cita és per al diumenge 1 de desembre. Qui vulgui pujar-hi a peu, pot sumar-se a la caminada que sortirà a les nou del matí des de la Parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau. Un cop allà, es farà una celebració amb l’escolapi Aniol Noguera, i seguidament s’estrenaran els goigs. Són cançons de caire religiós per enaltir la figura del sant, en aquest cas Sant Andreu. Ho explica Pere Badalló, d’Amics Escoltes del Montnegre.
Un grup de voluntaris que són músics ha volgut recuperar algun goig de Sant Andreu antic, però es ha actualitzat amb referències al procés de recuperació de l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda. Ens fa especial il·lusió perquè ha estat una iniciativa popular que ens van venir a comentar, i a nosaltres ens ha semblat fantàstic.
El colofó serà una ballada de sardanes. A diferència d’edicions anteriors, quan s’havia aprofitat per estrenar la composició Camí a l’Arboceda, de la calellenca Marta Tarridas; hi haurà música en directe. I això als Amics Escoltes els fa especial il·lusió.
Ens podem permetre el luxe de tenir la Cobla del Col·legi Sant Maria de Blanes, que és una cobla juvenil, estan il·lusionats de tocar en un aplec de muntanya i nosaltres que s’hagin adaptat a la nostra situació.
Després dinar popular a base de botifarra, caldo, mandarines i beguda. Els tiquets ja es poden comprar a la Papereria Roger al preu de 7 euros, anticipats. El mateix dia, dos euros més.
Aquesta serà la quarta edició de l’Aplec de Sant Andreu, que busca recuperar la centralitat que antigament tenia l’ermita, coincidint amb el procés de recuperació de la construcció que data del segle X, segons les aproximacions històriques que se n’han fet. La transformació és abismal, com mostra aquesta fotografia de la nevada de l’any 2012 que guarden els Amics Escoles del Montnegre.
S’han alçat les parets, s’ha cobert amb la taulada i s’ha consolidat l’atri. També s’ha avançat molt a l’interior, on ara se centren els treballs.
Ara tenim la conclusió de l’altell, haurem de pensar en la barana i l’escala que puja del pis d’abaix, i si es podrà veure una petita escala que ha fet en David Teys per accedir de l’ermita fins a l’altell, salvant un petit desnivell amb una escala de volta catalana. Els següents passos seran plantejar posar el terra definitiu, l’escala i la llar de foc per calefactar tota la zona.
La intenció és que l’ermita sigui un refugi de muntanya per a les agrupacions escoltes. Tot plegat s’ha finançat amb el dia a dia dels Amics Escoltes i de l’Agrupament Escolta, aportacions de particulars i d’algunes empreses, que hi han posat material i mà d’obra, i subvencions públiques com la que acaben de rebre de Gestvia. Ara, Amics Escoltes del Montnegre posaran una altra campanya de donatius.