“Puigdemont, president” i Turull continua com a secretari general
Junts posa punt final al congrés nacional celebrat a Calella aquest cap de setmana
Carles Puigdemont recupera la presidència del partit dos anys després de la seva dimissió, amb què buscava centrar-se en el ‘Consell per la República’. El líder de Junts a Waterloo substitueix Laura Borràs i encapçala oficialment el partit de la mà del secretari general, Jordi Turull, que és revalidat en el càrrec.
A crits de “president, president”, els militants de Junts celebraven aquest migdia, aplegats a la Polivalent de la Llobet-Guri, el retorn de Puigdemont a la presidència del partit, un càrrec que recupera a partir d’avui. Des de Waterloo, l’expresident de la Generalitat ha connectat amb un acte de proclamació d’uns resultats àmpliament recolzats pels electors interns.
La nova executiva, i única candidatura presentada, ha rebut el suport del 90% dels vots, tot i que la participació per a escollir-la ha estat menor al 47%.
VOTACIÓ CLOSA, DIRECCIÓ RENOVADA
A l’una s’ha tancat la votació. D’aquesta manera, Puigdemont torna a la presidència del partit en substitució de Laura Borràs, que s’ocuparà ara de la fundació FunDem, fins ara de Demòcrates. El líder d’aquesta formació integrada a Junts, Antoni Castellà, es converteix en un dels 4 vicepresidents que Junts tindrà.
La nova direcció comptarà, igual que la ja caducada, amb 4 vicepresidències.
Les portaveus del partit al Congrés dels Diputats i al Parlament, Míriam Nogueras i Mònica Sales, s’estrenen en el càrrec. El portaveu de la formació, Josep Rius, continua en el càrrec, mentre que qui també s’hi afegeix és Antoni Castellà.
La diputada torderenca Judith Toronjo assumeix la secretaria d’organització i Teresa Pallarès, la de finances.
ELS RESULTATS
Les bases han aprovat la nova direcció després de llargs debats, en un congrés marcat per la resposta generalment unànime dels delegats respecte de les propostes plantejades per la cúpula.
Les ponències han fallat tal com s’esperava i els percentatges de vot quant a les diferents propostes no han baixat del 60. De fet, han oscil·lat entre aquestes mínimes ja sòlides i unes xifres irrefutables per se.
En canvi, cap de les esmenes contràries a l’elecció de l’executiva mitjançant llista tancada, en lloc de poder votar candidat per candidat, no han proliferat.
PUIGDEMONT SUBSTITUEIX BORRÀS
El nou tàndem Puigdemont-Turull arriba després que la fins ara presidenta de la formació, Laura Borràs, fes un “pas al costat”-segons ella- “al costat del president”, divendres a la tarda.
Mentre l’expresidenta del Parlament, que precisament va succeir Puigdemont en el càrrec el 2022, passa a un segon pla com a líder de la fins ara fundació de Demòcrates, Turull es manté- cosa que el reforça- a la secretaria general, un càrrec que li permet dominar el rumb del partit amb mà de ferro.
Tot i els orígens i matisos diversos palpables internament, l’hiperlideratge de Puigdemont és indiscutible i, segurament, la peça del teler que guarda la unitat entre els diferents corrents ideològics i d’estratègia.
Els delegats han avalat al congrés mantenir la tensió amb els governs de la Moncloa i la Generalitat.
Turull ha precedit Puigdemont amb un discurs final en què ha subratllat que l’agrupació està “compactada” i que ells són l'”alternativa per Catalunya”. Ha deixat anar un “Ni dretes no esquerres: república catalana!”. Tot i que ha admès que l’independentisme s’ha d’unir, Turull s’ha mostrat contundent, com és habitual, i ha rebutjat “un peix al cove” i “molles de pa”, en al·lusions al pacte d’ERC per a investir Salvador Illa i l’estratègia dels republicans dels darrers mesos.
També celebrat el “7è aniversari de la declaració unilateral d’independència” i ha defensat la unilateralitat “quan no hi ha cap altra via”.
Turull ha recordat la desfeta independentista del 12-M, quan el moviment va perdre la majoria absoluta consolidada al Parlament de Catalunya, amb unes paraules que han fet que el públic es posés dempeus, cridant “independència, independència”.
Tant el secretari general com el president de la formació han destacat que el partit té la virtut de ser obert i que cal aglutinar encara més gent diversa.
Puigdemont ha recriminat que no s’estigui aplicant l’amnistia a tothom i ha dit que no es pot tapar la voluntat que Catalunya va mostrar el 2017
Puigdemont ha clausurat l’acte apel·lant a l’etapa -ha dit- de l'”ofensiva”.
Amb la direcció aprovada, el darrer acte ha consistit a presentar les noves (o no) cares responsables de cada organisme intern. El president de la mesa d’aquest congrés, Josep Lluís Cleries, ha pres la paraula, ha subratllat que se senten “ben forts” i ha agraït especialment la feina feta per Josep Maria Cruset, diputat a Madrid i director de la trobada a Calella.
El plenari ha acabat amb la presentació de la renovada executiva i els discursos de Turull i Puigdemont, des de Waterloo.
Entre les 25 vocalies, el senador calellenc Francesc Ten, l’exconsellera d’Exteriors Victòria Alsina, l’exconseller d’Economia Jaume Giró, l’exconsellera de Drets Socials Violant Cervera, i també els fitxatges externs com Joan Canadell o Anna Navarro.
PILAR CALVO, AL CAPDAVANT DEL CONSELL NACIONAL
Entre altres òrgans, aquest diumenge també s’ha escollit el nou consell nacional, fins ara dirigit per l’actual president del Parlament, Josep Rull, que passa a ser capitanejat per la diputada al Congrés, Pilar Calvo, en aquesta nova etapa