Bassa: “El procés cap a la independència ha comportat el patiment de molta gent, més enllà del 2017”

La secció local d’ERC va recordar i homenatjar les persones de Calella que van ser empresonades pels Fets d’Octubre del 1934, quan el president Companys va proclamar l’Estat Català en resposta a la deriva conservadora del govern de la Segona República espanyola. La resposta va ser la persecució de totes les persones que li van donar suport en pobles i ciutats, i la seva posterior reclusió. A Calella, se les va traslladar a Mataró i se’n conserven les fotografies. Al pati de la biblioteca de Calella va tenir lloc l’acte de memòria històrica, de reconeixement al compromís amb els drets i les llibertats nacionals de Catalunya, al qual hi va assistir l’exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies del govern de l’1-O, qui va ser condemnada per l’organització del referèndum i va passar 1.221 dies a la presó. Dolors Bassa posava de relleu la importància de fer memòria històrica per prendre consciència de la quantitat de gent que s’ha sacrificat per la independència de Catalunya.

L’exconsellera del govern Puigdemont, qui va participar en l’organització de l’1-O i va ser condemnada per la justícia espanyola, Dolors Bassa, recordava diumenge des de Calella que el procés d’independència de Catalunya ha comportat el patiment de molta gent. Al pati de la biblioteca es feia un acte de reconeixement a les persones de Calella que van ser empresonades per donar suport a la proclamació de l’Estat Català per part del president Companys, qui anys després seria assassinat per la dictadura de Franco. Es recorden com els Fets d’Octubre del 1934, i enguany se’n commemora el 90è aniversari.

Recordar els 90 anys dels Fets d’Octubre és molt important i estic encantada de ser a Calella i poder entregar els diplomes a les famílies de les persones que van ser empresonades en reconeixement al patiment que van sofrir, la qual cosa constata que el procés cap a la independència de Catalunya ve de lluny i ha comportat el patiment de molta gent, més enllà del 2017.

La secció local d’Esquerra va reunir els familiars de la vintena de calellencs que l’any 1934 van ser reclosos a la presó de Mataró per haver donat suport a l’Estat Català que el president Companys va proclamar des del balcó de la Generalitat de Catalunya, el 6 d’octubre, en resposta a la deriva conservadora del govern de la Segona República espanyola. Aquest intent secessionista va durar un sospir, perquè ell i tots els membres del seu Govern van ser empresonats i l’Estat va suspendre l’Estatut de Núria i l’autonomia per part de l’estat espanyol.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.