S’encareix la cistella de la compra

La recuperació de l’IVA dels aliments bàsics encarirà uns 5 euros la compra mensual. Des d’avui, l’oli, el pa, els formatges o els ous, a més de les fruites i verdures, tornen a suportar el 2% d’IVA després que s’hagi acabat l’exempció aplicada pel govern espanyol per alleugerar les economies domèstiques en un context inflacionista per la guerra contra Ucraïna. A finals d’any recuperaran el tipus normal del 4%.

La mesura anticrisi adoptada pel govern espanyol de fixar el 0% de l’IVA als aliments bàsics – el pa, els ous o les fruites i verdures – a més de l’oli d’oliva acaba aquest dimarts 1 d’octubre. El tipus puja al 2% fins a finals d’any, per llavors recuperar el superreduït del 4%. A la pràctica, això farà que la compra mensual s’encareixi uns 5 euros, aproximadament.

Els aliments inclosos en el grup de productes bàsics són:

-Pa
-Farines
-Llet d’origen animal
-Formatges
-Ous
-Fruites
-Verdures
-Hortalisses
-Llegums
-Cereals

A partir del 2025, l’oli d’oliva passarà a formar part de la llista d’aliments als quals s’aplica l’IVA superreduït de manera permanent perquè tindrà la consideració de producte de primera necessitat.

En el cas de la pasta, les farines refinades i els olis de llavors – gira-sol o de soja – passaran del 5% al 7,5% d’IVA, per acabar l’any recuperant el 10% que tenien fa un temps.

El govern espanyol ha insistit que la tornada progressiva als tipus normals de l’IVA respon a la directriu de la Comissió Europea per atenuar les mesures extraordinàries que s’han anat adoptant en els últims anys per combatre la inflació. Segons dades d’Hisenda, entre gener i juliol, la reducció dels tipus ha comportar una caiguda de la recaptació de 442 milions d’euros.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.