[AMPLIACIÓ] Junts presenta al Congrés una reforma penal per frenar la multireincidència

Endurir les penes i garantir els recursos tècnics i judicials per frenar la multireincidència, que segons Junts és percebut com un dels problemes més importants en matèria de seguretat pública a Catalunya. “Les dades ho confirmen”, indica la proposta de modificació del Codi Penal i de la Llei d’Enjudiciament Criminal que es debatrà aquesta tarda al Congrés dels Diputats. Els juntaires recullen així la preocupació per l’alarma social creixent en ciutats i pobles que han expressat diversos alcaldes i alcaldesses, entre ells Marc Buch, que avui s’ha desplaçat a Madrid per assistir a la sessió que arrencarà a les tres de la tarda. La proposta de reforma és el segon punt en l’ordre del dia.

Junts proposa una modificació del Codi Penal perquè les penes per multireincidència en delictes contra el patrimoni – robatoris i furts – no depenguin de l’import acumulat de les infraccions que s’hagin comès, que actualment està fixat en els 400 euros. Així mateix, es planteja que es pugui ordenar d’un a tres anys de presó pel robatori de telèfons mòbils o altres dispositius electrònics.

També vol que es reformi la Llei d’Enjudiciament Criminal perquè els ajuntaments tinguin la legitimitat necessària per denunciar per la via penal els delinqüents multireincidents que actuïn als seus pobles i ciutats, al marge de l’acció de la Fiscalia.

La proposta dels juntaires incorpora dues mesures en l’àmbit judicial: d’una banda, doblar el nombre de jutges i jutgesses adscrits a Catalunya, passant dels 35 actuals als 70; i, de l’altra, assegurar plenament l’accés a tota la informació dels registres integrats del sistema de l’administració de Justícia, que hauran de recollir dades sobre el nombre i tipologia de les sentències imposades i l’import o valor del sostret.

Buch: “La multireincidència no pot ser un negoci ni una forma de vida”

L’alcalde de Calella, Marc Buch, s’ha desplaçat a Madrid per assistir al debat de la proposta de reforma del codi penal per combatre la multireincidència que ha presentat Junts per recollir la preocupació del món local per la inseguretat que genera. De fet, Buch s’hi va posar al capdavant pels fets d’un grup de joves que, l’hivern passat, es dedicava a cometre furts i robatoris a Calella, arribant fins i tot a provocar incidents mes greus amb conseqüències fatals. Buch va alçar la veu davant del Departament d’Interior encapçalat llavors per Joan Ignasi Elena per tal d’aconseguir més efectius policials; tot i assenyalar, des d’un inici, que la solució havia d’arribar per la via legal i judicial.

Avui, des de Madrid, l’alcalde ha dit a Ràdio Calella TV que la proposta de Junts és realista i s’ha mostrat convençut que la resta de partits hi donaran suport.

La reforma del Codi Penal que planteja el partit de Buch comporta un canvi respecte les circumstàncies en què es podrà aplicar l’agreujant de reincidència – incloent les condemnes que s’iumpusin en altres estats de la Unió Europea – i contempla la pena d’un a tres anys de presó pel robatori de telèfons mòbils. Exposa que és un dels delictes més freqüents i al voltant del qual alguns en fan negoci.

Cada any es roben més de mig milió de telèfons mòbils, per tant, és un delicte considerat un furt però suposa perdre molta informació, part de la nova vida laboral i personal. L’objectiu és que la multireincidència no pugui ser un ofici o un negoci, que és el que passa en molts casos.

En l’àmbit judicial, Junts demana que els jutges tinguin garantit l’accés a la informació dels registres centrals del sistema de l’administració de Justícia, on s’hi recullen les dades sobre els antecedents de les persones processades i permeten determinar si son o no multireincidents. També, i com a element central, doblar el nombre de jutges i jutgesses adscrits a Catalunya. Ara n’hi ha 35 però els juntaires consideren que en caldrien 70 per acabar amb el col·lapse als jutjats.

No podem permetre que els judicis ràpids triguin més d’un any a celebrar-se, quan hauria de ser en un termini màxim de 15 dies. No només hem de canviar la llei sinó també posar tots els recursos tècnics i humans per fer-la complir.

La proposició de Llei de Junts sobre la multireincidència és el segon punt de la sessió de debat al Congrés dels Diputats que començarà a les tres de la tarda.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.