El tancament del grup d’I3 de La Minerva no agrada al govern

La decisió del Departament d’Educació de tancar un dels dos grups d’I3 de La Minerva per falta de demanda no compta amb el beneplàcit del govern municipal, que s’ha posat al costat de l’escola i de la resta de centres escolars perquè continuint tenint uns bons estàndards de qualitat. La regidora d’Educació, Mariceli Santarén, ho va expressar així el passat dijous en una sessió plenària en què la CUP i Estimem Calella van assenyalar responsabilitats a nivell municipal sobre la falta de promoció del projecte educatiu i de manteniment de les instal·lacions de La Minerva. Va ser durant el debat de la moció de Calella en Comú Podem en què pretenia tenir el consens del ple per reclamar a l’administració catalana que apliqui mesures que corregeixin la problemàtica de segregació escolar que hi ha a Calella. En el cas de La Minerva, 9 dels 19 alumnes inscrits a I3 tenen necessitats educatives especials per la situació socioeconòmica de les famílies. Representa gairebé el 50%, quan el percentatge a les altres escoles ronda el 25%. El govern de Junts i el PSC hi van votar en contra i la proposta no va prosperar. ERC sí hi va donar suport, tot i recalcar el difícil encaix entre la llibertat d’elecció de centre i la distribució igual de l’alumnat amb complexitat.

“Disconformitat” és la paraula escollida per la regidora d’Educació, Mariceli Santarén, per explicar el posicionament del govern municipal davant la decisió d’Educació de tancar un dels dos grups d’I3 de La Minerva pel pròxim curs, que es queda amb una sola aula de 19 alumnes, tal com Ràdio Calella TV va avançar a principis de juliol.

El primer que vam fer va ser agafar el telèfon i parlar amb Educació, inspecció i els Serveis Territorials i expressar-los la nostra disconformitat amb la pèrdua de la línia. Com vostè sap, és una escola molt estimada, també des del govern, i seguirem posant el que calgui perquè aquesta i la resta d’escoles de Calella segueixin sent de molt bona qualitat.

Un tancament propiciat per la falta de demanda durant el procés de preinscripció i que el Departament d’Educació justifica que es pren per evitar que s’agreugi la segregació escolar a Calella. Una problemàtica que La Minerva pateix especialment, tenint en compte que el pròxim curs, dels 19 infants que entraran de nou a l’escola, 9 tenen necessitats educatives especials per la situació socioeconòmica de les seves famílies.

El govern de Junts i el PSC es mostra solidari amb la direcció i la comunitat educativa de La Minerva, que vol mantenir el segon grup d’I3 i diu que lluitarà per recuperar-lo de cara al pròxim curs. Però no comparteix la lectura ni tampoc els propòsits de la moció de Calella en Comú Podem perquè s’apliquin mesures correctives per garantir una distribució equitativa de l’alumnat NEE que no penalitzi més uns centres que d’altres i dificulti els processos d’aprenentatge. Malgrat tot, el portaveu Sebastián Tejada feia èmfasi en l’aspecte positiu del debat mantingut dijous passat en sessió plenària.

Em quedo amb la molt bona predisposició de tots els grups municipals d’implicar-nos i que també ho faci tota la comunitat a millorar la situació de les escoles i fer una distribució equitativa dels alumnes. I anant més enllà, existeix el compromís, que la igualtat d’oportunitats de tots els nens sigui efectiva en un futur no molt llunyà.

ERC i la CUP van donar-hi suport. La regidora republicana Míriam Sellés assenyalava el difícil encaix entre la decisió de les famílies sobre on escolaritzar els seus fills i filles i l’equitat reclamava.

Arribar a un equilibri entre respectar la lliure elecció de els famílies i l’equitat és complex (…) Venim d’una trajectòria prèvia que probablement s’ha vist “agreujada” per la moda del Far, és a dir, s’ha construït un centre nou a poca distància.

Segons el portaveu de la CUP, Albert Comas, Calella pateix una situació de segregació escolar “endèmica” per la sobreoferta de les concertades que deriva l’alumnat amb necessitats educatives especials a la pública. El portaveu cupaire reclamava una discriminació positiva cap a La Minerva, també a nivell econòmic en allò que és competència de l’Ajuntament de Calella.

Comencen a haver-hi mancances estructurals en un edifici que ja té 20 anys, però no ens vau escoltar. M’agradaria que féssiu una visita a l’escola per veure com estan els lavabos d’infantil o la instal·lació elèctrica i els els patis d’infantil. Cal una major dotació pressupostària.

Estimem Calella es va abstenir en la votació per discrepàncies amb la lectura de la fotografia de la segregació escolar a la ciutat que es recollia en la moció, que finalment es va tombar. No obstant això, Enric Gómez assenyalava la responsabilitat de l’Ajuntament de Calella en la situació complexa en què es troba La Minerva.

Cal reconèixer una responsabilitat des de la regidoria d’Educació, perquè considerem que s’han dedicat pocs esforços a evitar el desprestigi de l’escola. S’haurien pogut fer més campanyes de promoció positiva i inversions en millores estructurals.

L’alcalde Marc Buch va tancar les rondes d’intervenció i el debat retraient els missatges que assenyalen l’escola concertada com a culpable de la segregació escolar a Calella. “És totalment fals”, va exclamar, tot reflexionant sobre el que opina acabarà traslladant-se a l’opinió pública sobre el debat que va tenir lloc al ple.

Quan estigmatitzem l’escola, també ho fem amb els alumnes i les seves famílies, i el professorat. Fem autocrítica. Amb aquesta moció li hem fet un favor o encara l’hem estigmatitzat més? Jo crec que sí.

La moció de Calella en Comú Podem sobre el resultat del procés d’escolarització pel curs vinent va decaure per 5 vots a favor (CECP, ERC i CUP) i 8 en contra (Junts i PSC), i dues abstencions (EC).

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.