Detecten una dotzena de situacions amb risc d’incendi a Calella

El Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona, que es va activar el 19 de juny i estarà operatiu fins el 2 de setembre, ha permès detectar a Calella una dotzena de situacions de risc. Són conseqüència de l’abocament de deixalles a prop de masies o en camins i pistes forestals (6), i per l’existència de línies elèctriques que toquen vegetació (6). Totes elles estan localitzades en el mapa i consten com a pendents de solucionar. Aquí no s’ha produït cap incendi, però sí se’n comptabilitzen quatre al conjunt del Maresme, amb una afectació testimonial però que serveix per conscienciar sobre allò que podem fer i què no quan anem al bosc. De fet, un dels pilars de la campanya consisteix en l’acció d’agents cívics que dissuadeixen de conductes que poden provocar foc, com ara fer barbacoes que no compleixen la normativa, l’ús d’eines que generen guspires o altres activitats perilloses.

L’equip del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals ha detectat abocaments de deixalles a l’àmbit de Les Torretes, al complex esportiu Tomàs Claramunt, la deixalleria i als accessos de la urbanització Quilòmetre 3 i del polígon industrial de Pineda de Mar, dins del terme municipal de Calella.

També ha localitzat sis punts on el cablejat de les línies elèctriques toca vegetació. Són al curs de la Riera Capaspre i del Rierany dels Frares, als àmbits de la deixalleria i a la part més alta de la urbanització Quilòmetre 3.

Cap d’aquestes situacions que constitueixen un risc d’incendi forestal consten com a solucionades en el mapa interactiu de la Diputació de Barcelona en què es pot seguir el desenvolupament de la campanya d’informació i vigilància, que també aporta informació actualitzada sobre focs al bosc. En el que portem d’estiu, a Calella no se n’ha declarat cap, però sí en d’altres poblacions maresmenques, encara que amb una afectació mínima. Són aquests quatre incendis:

A Palafolls, el divendres 26 de juliol, un incendi forestal amb resultat de 0,02 ha de matolls cremades.

A Pineda de Mar, el dissabte 10 de juliol, es van cremar 0,02 ha agrícoles per l’incendi originat en uns marges de camins a l’entorn de la Torre de Merola.

A Tordera, el dijous 18 de juliol, es va produir un petit incendi en una zona de lleure i pícnic dins de zona forestal. Es van cremar únicament matolls.

El primer de l’estiu es va registrar a Cabrera de Mar, el dimecres 10 de juliol. S’hi va produir un incendi en terrenys agrícoles que va cremar 0,025 ha de matolls.

El Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals 2024 es va desplegar el passat 19 de juny a 275 municipis de la província de Barcelona i s’estendrà fins al 2 de setembre. El dispositiu, que cobreix 626.276 hectàrees agroforestals, està integrat per 205 persones, amb un total de 49 unitats d’informació i vigilància mòbil, 22 unitats d’agents cívics i més de 100 punts de vigilància fixa (torres de guaita i càmeres) i tres equips de coordinació i control en 626.276 hectàrees agroforestals.

El dispositiu col·labora conjuntament amb 275 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF), 9 federacions d’ADF, el Secretariat de Federacions i ADF de Catalunya i altres administracions per prevenir incendis forestals i limitar-ne els seus efectes.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.