Calella tindrà una ordenança municipal d’estalvi d’aigua
El govern impulsa una normativa que estableixi mesures d’estalvi i d’aprofitament d’aigua en l’àmbit públic i privat. Vol portar a aprovació del ple municipal un document de consens respecte un assumpte que s’entreveu estratègic davant una perspectiva de futur gens esperançadora. Justament aquest dimecres han entrat en vigor les mesures de la fase de preemergència per sequera a 202 municipis de Catalunya – tots els que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat – on es limita el consum màxim per habitant i dia als 210 litres.
Tot i que Calella manté uns nivells de consum d’aigua per sota del màxim permès en l’actual fase de preemergència, el tinent d’Alcaldia de Serveis Municipals, Josep Grima, considera que cal prendre mesures estratègiques que avancin escenaris futurs. “Estem en una situació responsable però no podem abaixar la guàrdia. És una ordenança que a través del present millorarà el futur, preveient un context de sequera”, ha dit.
La regulació municipal que s’ha començat a treballar incideix principalment en l’aprofitament de l’aigua, un recurs cada vegada més escàs. S’establirà l’obligatorietat d’instal·lar dipòsits col·lectors d’aigües pluvials i residuals en les edificacions de nova construcció i en les que es facin projectes de rehabilitació, tant públiques com privades. “És una ordenança que pretén ser més propositiva que sancionadora”, ha dit Grima.
En la redacció de la normativa hi han treballat conjuntament els equips tècnics de les àrees de Serveis Públics, Sostenibilitat i Urbanisme; i aquest dimarts es va presentar als partits de l’oposició amb l’objectiu que en surti un document que tingui el màxim consens polític. L’executiu hi posa pressa per la urgència de la situació i aspira a portar-lo a aprovació del ple municipal abans que acabi el 2023 o just entrats el 2024. Després seguiria la tramitació amb el període d’exposició pública previ a la seva aprovació definitiva.
Des de l’esfera pública, a Calella es continuen aplicant les mesures d’estalvi d’aigua decretades des de l’estiu per la situació d’emergència per sequera. Les fonts ornamentals estan parades i tampoc s’utilitza per a la neteja de carrers. En paral·lel, s’estan impulsant accions per renovar les canonades de la xarxa d’abastament municipal i evitar fuites, malgrat que les dades oficials indiquen que té un rendiment molt alt, del 84%.
Des de Gestaigua, l’empresa mixta que s’encarrega de la gestió del cicle integral de l’aigua a la ciutat, es fa un seguiment de tots els consums que es fan per detectar possibles malbarataments. Són poquíssims casos en què hi ha una clara intencionalitat de desobeir les normes establertes per combatre l’emergència actual.
En el 95% dels casos, és per una fuita interna. El sistema funciona molt bé perquè avisa de situacions de les quals el client no n’és conscient.
La tarifació de l’aigua per trams contempla recàrrecs importants quan es fa un consum molt elevat. Segons ha pogut saber Ràdio Calella TV, actualment s’està fent una revisió dels preus per avaluar si cal modificar-los.
Tot i que Calella està fent els deures, davant la possibilitat que continuïn faltant les pluges i la sequera persisteixi o s’agreugi, no es descarta que s’hagin de prendre mesures més dràstiques.
Estem plantejant-nos altres mesures que tinguin impacte però no comprometin la vida diària. Les pressions és un tema que podem començar a mirar (…) No ho descartem, ni molt menys. La situació és prou coneguda i, si ens despistem, caldrà prendre altres mesures.
Les reserves dels embassaments catalans se situa en el nivell més crític que es recorda, al voltant del 16% de la seva capacitat. La previsió meteorològica anuncia pluges de cara als pròxims dies, però que en cap cas aconseguiran revertir una situació que s’està arrossegant des de fa mesos.