La celebració de la Diada Nacional de Catalunya posa en valor la cultura popular i tradicional

Celebració Diada aquest matí a la Plaça Catalunya

La cultura popular i tradicional ha estat molt present a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya a Calella amb els balls dels gegants de Calella, en Bernat i l’Elisenda, i les actuacions de l’Esbart Dansaire d’Arenys de Munt i el Cor Harmonia Calellenc. Una Diada que també ha inclòs la tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova per part d’una nombrosa representació de les entitats i partits polítics.
L’acte ha començat amb un minut de silenci en record a les víctimes del terratrèmol del Marroc del passat divendres a la matinada.

Durant l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, l’alcalde Marc Buch ha posat en valor el caràcter negociador i dialogant de la nació catalana. A més, ha parlat “del treball, l’esforç i la perseverança que fa que Catalunya sigui una terra d’oportunitats”. Per a Marc Buch, “el desig més gran de Catalunya és el de la llibertat: de la llibertat per parlar i educar en català; llibertat per defensar la nostra cultura; llibertat per reclamar un tracte just i, sobretot, llibertat per decidir el futur com a nació”.

Pel que fa als parlaments polítics, des de Junts, Josep Grima ha recordat les generacions anteriors que han lluitat per la defensa de la cultura i la llengua catalanes. Grima ha explicat que “els atacs a la llengua i institucions catalanes han estat constants i són una mostra de la voluntat del desmantellament nacional per part dels diferents actors espanyols”. El president de Junts Calella considera que “la independència política és l’única alternativa viable per sobreviure com a nació i assolir el grau de progrés social que mereix la ciutadania de Catalunya”.

Des d’ERC, el seu portaveu, Xavier Ponsdomènech, ha destacat que aquesta Diada ha de ser reinvidicativa fins l’assoliment del que Catalunya vol ser com a poble, que és “ser sobirans”. Segons Ponsdomènech, “l’independentisme ha viscut un progrés qualitatiu sense precedents des de les primeres consultes populars del 2009″. El portaveu d’ERC ha recordat que aviat es commemorarà el sisè aniversari de l’1 d’octubre, “de l’inici del camí en defensa de la nació i la sobirania. No va sortir com esperàvem i han vingut anys durs i de forta repressió”. En aquest sentit, Ponsdomènech ha recordat que en els últims anys, “ERC ha treballat i defensat l’amnistia i l’autodeterminació sense deixar de treballar en el dia a dia. Ara tenim l’oportunitat de treballar plegats per aconseguir l’amnistia per a les 4.200 persones represaliades”. El líder d’ERC ha fet també menció especial a la llengua catalana recordant que és un factor de cohesió social.

Des del PSC, Pere Tarrés ha destacat la importància dels partits polítics que han de ser capaços, ha dit, de recollir les diferents sensibilitats i mancances dels ciutadans. “La Diada ha de ser incloent. La concòrdia i el pacte han de ser essencials. Els socialistes son conscients del moment actual i de la necessitat d’entesa”, ha subratllat Tarrés.

Des de Estimem Calella, Núria Grima ha explicat que la Diada interpel·la a la catalanitat, als valors com la fortalesa, la unió, la resiliència, la germanor o el compromís ferm amb una causa. Segons Núria Grima, a l’11S també cal recollir valors com la pau, la protecció dels drets humans i el dret de totes les nacions a existir i desenvolupar-se. A Calella tenim una societat diversa que reinvidiquem com a font de riquesa permament”.

Des de Calella En Comú Podem, Josep Maria Juhé, ha recordat que el seu partit porta anys parlant de la necessitat d’un canvi profund en les relacions entre Catalunya i Espanya basat en el dret a decidir i l’amnistia. Aquests dos conceptes no són nous, aquestes dues qüestions tenen sentit, ha dit Juhé, si s’ aconsegueix una millora social, ambiental i humana en les relacions entre tots. Per a Juhé, les coses necessiten una base profunda per canviar de debò i si “ens quedem per sobre, no aconseguirem els canvis”. Juhé ha fet un reconeixement a polítics com José Montilla, Francina Armengol, Pere Aragonès, Carles Puigdemont, Pasqual Maragall o Yolanda Díaz, entre altres, per la seva contribució a l’entesa. Per a Juhé, el país és molt divers i s’han de buscar fórmules d’entesa i fer política en majúscules.

Per últim, des de la CUP, Albert Comas ha destacat que Catalunya és una terra acollidora i plural. “Sense el dret a l’autodeterminació i el referèndum sempre hi haurà conflicte”, ha dit Comas, qui també ha parlat dels preus abusius dels lloguers o els subministraments bàsics. Des de la CUP s’ha fet èmfasi en la precarietat laboral, “una realitat que també es viu a Calella sent la segona població més pobra del Maresme”, segons Albert Comas. Les dones, les persones immigrades o les del col·lectiu LGTBiQ són les que se’n porten la pitjor part del sistema patriarcal, ha afegit Comas.

Els parlaments s’han tancat amb la intervenció de dos membres de la plataforma Calella Decideix Independència.

 

 

 

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.