La plataforma ciutadana denuncia la destrucció irremeiable del jaciment romà del Roser
Dolgut i amb un profund sentiment d’indefensió. Així s’ha mostrat el portaveu de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la Romana de Calella, Joan Juhé, que ha reaccionat a Ràdio Calella TV sobre les imatges mostrades dilluns del resultat de la construcció del supermercat Aldi al damunt del jaciment del Roser, on s’hi han descobert vestigis arqueològics d’un centre residencial del segle 1. Al seu parer, constaten la destrucció del patrimoni històric de Calella, sense possibilitats de reparació. “És un bosc de columnes”, ha lamentat. La plataforma ciutadana ha vingut defensant la preservació de les ruïnes romanes en la forma d’un jardí arqueològic davant la proposta de cripta subterrània al voltant de la qual es desenvoluparà el futur museu romà de Calella que el Govern s’ha compromès a tirar endavant i amb un projecte de màxims”, segons afirmava l’alcalde Buch aquest mateix dilluns, en el marc d’una visita a les noves instal·lacions del supermercat Aldi, que és la propietària dels terrenys i qui va encarregar les primeres excavacions al sector. Ara, les continuarà l’Ajuntament de Calella amb una partida inicial anunciada de 75.000 euros.
El portaveu de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella, Joan Juhé, ha compartit la indefensió que sent el col·lectiu per la destrucció que – segons assegura – s’ha perpetrat en el que hauria pogut ser un dels conjunts arqueològics monumentals més importants d’Europa. Lamenta que s’ha perdut l’oportunitat per desenvolupar-hi un projecte de Calella Romana amb repercussió internacional, i que ara ja no hi ha marxa enrere, almenys pel que fa al sector on s’hi han descobert les ruïnes del que va ser el centre residencial i les termes. És la primera reacció en veure les imatges de l’impacte a nivell arquitectònic que ha tingut la construcció del supermercat Aldi al damunt del jaciment.
Fa el símil amb l’enderroc de la Torre dels Anglesos i diu que Calella ha tornar a perdre l’oporunitat de posar en valor la seva història.
És una destrucció que ja està feta i no hi ha marxa enrere. El mur perimetral arran de la carretera no es podrà treure mai més, l’oportunitat està perduda. I qui digui que això no és una destrucció… en fi!
Des de la Plataforma per la dignificació de la Vil·la romana de Calella s’adverteix que l’afectació de la construcció comercial i de l’aparcament sobre el jaciment arqueològic – que queda soterrat en una cripta – suposa una pèrdua de valor de la troballa històrica i de prestigi del que serà el futur museu, a l’espera de concretar-se’n el projecte museològic que s’hi realitzarà. Diu Juhé que “per moltes llumetes que s’hi posin” no estarà a l’alçada del jardí arqueològic en què s’hauria pogut preservar, preveient un creixement i consolidació del conjunt monumental, tal com venen defensant.
Això a nivell de rigor històric i arqueològic, per figurar a l’agfenta internacional, està perdut. El que es podria haver fet aquí, la Calella romana a la que aspiràvem, s’ha perdut aquí. Del conjunt monumental li queda només el possible centre terrissaire que hi hauria més enllà dels Toyca.
Amb tot, la plataforma ciutadana insisteix en què cal aprendre del que ha passat fins ara per no tornar a caure en els mateixos errors. En aquest sentit, es demana que s’encarreguin les prospeccions arqueològiques a tot el sector per certificar la presència o no d’altres restes que puguin formar part del conjunt monumental, i se’n garanteixi així la seva preservació de forma íntegra.
Conclou Juhé que les imatges que han sortit a la llum no només els dolen i confirmen el pitjor dels presagis, sinó que s’aventura a dir que constitueixen una vulneració de la llei de patrimoni cultural català. Recalca la paradoxa que la institució que hauria de vetllar pel seu compliment, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, és qui ha donat el vistiplau a la intervenció que s’hi ha fet.
La llei de Patrimoni Cultural Català diu que no es pot destruir el patrimoni cultural i s’ha de mantenir en la seva integritat, i crec que això s’ha vulnerat. Aquest bosc de columnes que hi ha sobre la vil·la residencial tenen enceps de 2×2 i quan diu l’alcalde que excavaran per arribar al nivell de circulació vol dir que no han mirat què hi havia sota. Que han posat les columnes sense saber-ho.
Juhé descarta elevar la seva queixa a instàncies judicials. Recordem que la plataforma ja va denunciar als Jutjats d’Arenys l’enderroc d’una part del mur del conjunt arqueològic per contenir i assegurar la carretera d’Hortsavinyà. L’escrit no va ser atès.
Els bàrbars van destruir la Roma Imperial, …. Ho continuen fent. Però no s’han surten perquè després de dos ml anys encara surt a la llum la magnificència de Roma per tot arreu. Els bàrbars espanyols actuals també fan aquestes “barbaritats” en altres punts de Espanistan. Coratge i endavant !!.