Condemna de presó a un veí del Masnou per posar música electrònica a tot drap
Sentència sonada al Maresme. Un veí del Masnou, que respon al nom de Jordi F., ha estat condemnat a un any i tres mesos de presó per posar la música a un volum tan alt – “excessiu” ha conclòs el jutge – que ha causat problemes de salut física i psicològica als seus veïns, a qui també haurà d’indemnitzar amb 18.000 euros. Era música electrònica i la posava tant de dia com de nit, els dies feiners però sobretot el cap de setmana; i això durant 5 anys. Hi havia intervingut la Policia Local i l’Ajuntament del Masnou, que va encarregar informes sonomètrics a la Diputació de Barcelona. El cas ha hagut d’arribar als jutjats. La magistrada del penal número 5 de Mataró acaba d’emetre sentència.
Pena de presó – que no haurà de complir si no té antecedents –, multa de 2.166 euros i una indemnització de 18.000 euros per als tres veïns afectats. És la sentència del jutjat penal número 5 de Mataró sobre el cas del veí del Masnou que, durant 5 anys, entre el 2012 i el 2017, posava música electrònica a tot drap, nit i dia, entre setmana i els caps de setmana. En l’escrit, es considera provat que “el volum excessiu de la música va generar importants molèsties al domicili del costat i provocava vibracions a les parets i els objectes”. Els veïns van patir problemes de son i d’ansietat, havent de medicar-se, i fins i tot un d’ells va veure com s’agreujava la malaltia d’Alzheimer que pateix.
Segons la sentència, l’acusat “no va adoptar cap mesura eficaç per evitar els efectes nocius que provocaven els sorolls procedents de casa seva, tot i que hi estava obligat”. És per això que la magistrada considera que acceptava les “conseqüències greument perilloses que allò suposava per a la salut física i psíquica dels veïns”.
La jutgessa assenyala que, tot i que tradicionalment el soroll s’ha inclòs entre les “activitats molestes”, actualment està “plenament reconegut que la contaminació acústica pot generar greus perjudicis a la salut física i psíquica dels éssers humans”.
La causa arrenca fa 8 anys
Entre els anys 2012 i 2017, els veïns havien trucat en diverses ocasions a la Policia Local. Tot i ser requerit pels veïns perquè abaixés el volum de la música, el condemnat no va fer-ne cas.
Tant la Policia Local com l’Ajuntament del Masnou van fer informes i van advertir l’home l’octubre de 2014. El regidor delegat de Medi Ambient del Masnou va emetre una advertència a l’acusat per la contaminació acústica que causava i va demanar un informe a la Diputació de Barcelona per determinar l’abast de les molèsties causades als veïns.
El consistori va demanar informes sonomètrics a la Diputació, que va realitzar unes proves el gener del 2015. Les anàlisis que es van practicar van demostrar que la música superava de llarg els límits establerts per la normativa, amb registres d’entre 54 i 56 decibels durant diverses hores de la tarda, el vespre i la nit. Els límits són al voltant de 35 decibels en horari diürn i vespertí i 30 en horari nocturn.
A partir d’això, els veïns van presentar una querella el juliol del 2015, ara fa 8 anys.
Hola bon bias señores,noceceta ayoda,seslau estiy suferir mas de un añon et 6 meses si rosalandondo efectivevo?mas mi cabisa no es noceseto una aupselejoi et losiento por la polestie et mochimas grasies.?