Crítiques de part de l’oposició per mantenir els plens cada dos mesos
Els plens a l’Ajuntament de Calella es continuaran celebrant cada dos mesos. La proposta del govern amb majoria de Junts i el PSC s’ha aprovat en la sessió d’organització i funcionament celebrada ahir a la tarda però amb els vots en contra de tota l’oposició excepte Calella en Comú Podem, que s’ha abstingut. Reivindiquen que les convocatòries es facin mensualment per qualitat democràtica, perquè hi hagi més participació i transparència en l’acció que es duu a terme des de l’Ajuntament. També per evitar plens molt densos en contingut i llargs perquè consideren foragiten a la ciutadania. L’alcalde Marc Buch va dir que “no es tanquen en banda” a debatre-ho a mesura que avanci el mandat, tot i advertir de la sobrecàrrega de treball que implicaria.
La periodicitat de les sessions ordinàries a l’Ajuntament de Calella va centrar bona part del debat que va tenir lloc ahir a la sala de plens. La proposta d’alcaldia és mantenir-ne la convocatòria bimensual – com s’ha fet fins ara amb governs de diferents colors –; mentre que l’oposició reclama que se’n facin més. Esquerra, Estimem Calella, PP i CUP hi van votar en contra; mentre que Calella en Comú Podem, va abstenir-se i plantejar obrir el debat més endavant i repensar també si s’han de presentar mocions que s’escapin de l’àmbit estríctament local.
Albert Comas, portaveu de la CUP, justificava la seva petició per una qüestió de qualitat democràtica i participativa, i perquè és el que pertoca a una població de 20.000 habitants. A la pràctica, Calella ha arribat a la xifra, però encara no està reconeguda oficialment.
Fer un ple cada dos mesos afecta a la qualitat democràtica i participativa de la ciutat (…) Hi han sessions que són molt llargues que fan perdre profunditat en el debat.
La portaveu del PP, Celine Coronil, hi afegia la petició perquè s’apliqui el reglament que ordena el funcionament de les sessions per evitar intervencions massa llargues.
Creiem que s’han de fer un cop al més perquè siguin més efectius. Si es divideixen els punts en dos plens es podran debatre molt millor. I com he comentat en alguna ocasió, crec que l’aplicació del ROM seria convenient per no allargar les intervencions com ha passat anteriorment.
Tot i mostrar-se partidari d’augmentar la periodicitat de les sessions plenàries, Calella en Comú Podem emetia un vot d’abstenció tot emplaçant el govern a obrir el debat d’aquí a uns mesos i incorporar-hi la possibilitat que tots els partits – del govern i de l’oposició – arribin a un acord per no presentar mocions que s’escapen de l’àmbit estríctament municipal. Aquí un fragment de la intervenció del portaveu Sebastián Tejada.
Voldríem proposar un sistema d’autorregulació per als gurps municipals per les mocions. En el mandat passat va ser un volum aclaparador, tractar els temes de competència de l’Ajuntament es podria fer en un ple ràpid, però la quantitat de mocions però ho allargava de manera poc adequada si volen que la ciutadania intervingui a la part final.
Des d’Estimem Calella es va plantejar limitar el torn d’intervencions perquè els plens – que voldria es fessin un cop al mes – no s’eternitzin. El portaveu Enric Gómez apel·lava a què els partits facin un exercici de concisió a l’hora d’exposar els seus posicionaments.
Aplicar una limitació de temps per intervenció. Hem vist que fer-ne de llargues provoca la desafecció política entre la ciutadania. Si no som capaços de fer intervencions de 5 o 10 minuts i hi dediquem mitja hora, amb monòlegs, ningú ho aguanta. No estic d’acord amb què sigui un problema de volum de mocions sinó del temps que es destinen.
El portaveu d’Esquerra i cap de l’oposició a l’Ajuntament de Calella, Xavier Ponsdomènech, va dir que l’aprovació de mantenir els plens bimensuals ofereix una “imatge patètica” de la ciutat i que sent vergonya perquè hi ha altres poblacions maresmenques, amb molts menys habitants, que fan l’aposta pel que considera una major transparència i participació. A tot això, va llançar un dard contra els comuns per la seva abstenció.
El regidor de comuns ja ha dit que no hi votarà en contra però, si ho recorda, el seu grup el 2019 va fer una moció demanant els plens mensuals després que Esquerra ho reclaméssim a diari. Ens sobta aquest canvi de tarannà (…) M’avergonyeix com a càrrec electe de Calella que dels 30 municipis de la comarca, 20 ja estan fent plens mensuals. Però nosaltres som el sisè en nombre d’habitants: 19.363 segons dades de l’Idescat del 2022.
En nom del govern de Junts i el PSC, l’alcalde Marc Buch va exposar que incrementar la periodicitat dels plens implicaria una sobrecàrrega de treball tant per als grups municipals com pels empleats municipals, però que “no es tanca en banda” a plantejar-s’ho més endavant i en funció de com evolucioni el mandat que acaba d’arrencar. A tot això, comprava la proposta dels comuns.
Estic d’acord amb la proposta del regidor Tejada d’arribar a un acord amb els grups municipals sobre les mocions, especialment la que no afecten les competències municipals perquè vostès saben que són els punts on hi ha més debat (…) Si fem plens mensuals, el departament de Secretaria el tindrem hipotecat. Hem cregut oportú seguir com ara, però en un futur no ens hi tanquem en banda.
Durant el mandat 2023-2027, l’alcalde convocarà les sessions ordinàries del Ple Municipal cada dos mesos. Tindran lloc cada primer dijous dels mesos parells, i també se’n mantindrà l’horari, a les 17.30h.