Calella rep 5 milions d’euros dels Next Generation per a la transformació de la destinació turística
El programa d’optimització de la gestió hídrica, adequació del litoral i transformació intel·ligent que l’Ajuntament de Calella va presentar a la tercera convocatòria dels Plans de sostenibilitat turística a les destinacions ha rebut una subvenció de 5 milions d’euros, provinents dels fons europeus Next Generation. La resolució s’ha fet pública aquest dimarts per part de la Generalitat de Catalunya, que ha prioritzat els projectes de destinacions turístiques litorals en el repartiment del paquet de 53,7 milions d’euros concedits arreu del territori. El consistori ha donat detall dels projectes que, agrupats en quatre eixos, guiaran el procés per convertir Calella en una destinació competitiva i amb garanties de futur, posant el focus en la sostenibilitat econòmica, sociocultural i mediambiental. I això, amb l’horitzó de l’any 2026.
Els recursos europeus concedits a Calella permetran desenvolupar un programa d’accions dividides en quatre eixos fonamentals:
-La transició verda i sostenible
-La millora de l’eficiència energètica
-La transició digital
-La competitivitat
Els 5 milions d’euros serviran per desenvolupar projectes com la creació d’un sistema d’alerta integral per a la gestió d’episodis climàtics extrems, la recuperació de les dunes de les platges, la instal·lació de plaques fotovoltaiques al pàrquing de Les Palmeres, la posada en funcionament de nous punts de càrrega elèctrica per a vehicles, la videovigilància i telegestió de passos subterranis de vianants, així com la instal·lació de senyalètica interpretativa intel·ligent. També es millorarà l’accés de vianants entre el passeig marítim i el Far, la restauració Balaustrada del Passeig Manuel Puigvert o el desenvolupament de campanyes de sensibilització a residents, turistes i visitants.
Un cop confirmada la subvenció europea de 5 milions d’euros, el consistori calellenc haurà d’enllestir-los en un termini de 3 anys. Al fil d’això, l’alcalde Marc Buch ha comentat que s’hauran de posar a la feina immediatament per complir amb el calendari.
En el primer que s’actuarà és la millora del subministrament d’aigua a la zona hotelera. S’haurà de desenvolupar el projecte i licitar-lo, i així anar executant les obres una darrera l’altra. Tenim un calendari i a finals del 2026 ha d’estar tot fet. No podem anar fent tranquil·lament, ens han arribat els diners i ens hi hem de posar ja. L’avantatge és que alguns projectes ja els tenim i d’altres estan molt avançats.
L’alcalde ha assegurat que la concessió dels fons europeus Next Generation a Calella és una molt bona notícia que demostra la bona feina que s’ha fet des de l’àrea de Turisme en col·laboració amb altres departaments de l’Ajuntament de Calella i la societat civil.
Segons Buch, el programa de transformació de la destinació turística local és coherent i realista, però alhora ambiciós, i que millorarà la competitivitat de la principal economia de la ciutat.
Tot el conjunt d’aquests projectes, quan estiguin executats, hi haurà una transformació important del sector turístic cap a la sostenibilitat però per garantit la competitivitat de la que és la principal economia de casa nostra.
Calella ha obtingut la subvenció amb alta de la tercera i última convocatòria dels Plans de sostenibilitat turística a les destinacions, com també Sitges, Salou i Vila-Seca. Cadascuna d’elles rebrà 5 milions d’euros. Al Consell Comarcal del Maresme se li han concedit 3 milions d’euros per desenvolupar el projecte de ruta cicloturista Maresme EuroVelo 8.