Treballs inicials per elaborar un mapa acústic de Calella

L’alumnat del servei de suport intensiu per a l’escolarització inclusiva de l’Escola Pia s’encarrega d’avaluar l’estat dels embornals de la xarxa de clavegueram públic de Calella en el marc d’un conveni de col·laboració signat amb l’empresa Gestaigua. La setmana passada els vam acompanyar per conèixer quina és la feina que desenvolupen al carrer, que consisteix en localitzar les tapes i registrar-les, però també medir-ne lacústica amb la utilització d’un sonòmetre. S’obtenen dades en diferents casuístiques: quan el carrer està desert, quan passa un vehicle per sobre o, si estan al costat de la via del tren, a quants decibels s’arriba en el moment que circula. Aquestes també s’incorporen a l’informe perquè serviran per confeccionar un mapa de l’acústica de Calella. La contaminació per sorolls és un dels factors ambientals que poden produir efectes adversos sobre la salut de les persones.

La confecció del mapa acústic es va incorporar al projecte de col·laboració entre el centre educatiu i l’empresa de l’aigua un cop ja s’havia iniciat. S’aprofita el treball de l’alumnat del SIEI que revisa l’estat dels embornals per fer les medicions amb el sonòmetre. Ho explica el gerent de Gestaigua, David Fabregat:

Aquest és un projecte que va sortir de la mà dels consellers delegats de Gestaigua atenen a les queixes que es rebien dels sorolls que fan els embornals de la xarxa de clavegueram públic. Comptem amb aquests col·laboradors, que ho estan fent molt bé, i acabarem tenint un mapa dels carrers, les tapes i el soroll que provoquen.

A banda de l’alumnat amb necessitats educatives especials, l’Escola Pia planteja incorporar altres escolars al projecte, tal com ha avançat l’educador Jan Catà:

Quan tinguem una base de dades important, tenim un grup a l’escola d’alumnes amb altes capacitats, amb habilitats per sobre de la mitjana, que s’encarregarà de treballar les dades que haguem recollit durant un període d’un any o any i mig per confeccionar un mapa que ens dirà amb molta certesa l’estat de Calella, en èpoques, dies i hores diferents, perquè la ciutadania pugui consultar quina és la qualitat ambiental de la ciutat.

L’Agència Europea del Medi Ambient exposa que un 20% de la població pateix nivells de soroll que poden produir molèsties i efectes per a la salut.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.