Els hotels i càmpings podran omplir les piscines malgrat les restriccions per sequera
El Govern català ha fet marxa enrere i permetrà l’ompliment de “piscines comunitàries d’espais compartits” malgrat la situació d’excepcionalitat per la sequera. Ho va anunciar ahir la portaveu Patrícia Plaja després de la reunió del Consell Executiu en el marc del qual es van aprovar definitivament les mesures del Pla Especial de Sequera. Hotels i càmpings, comunitats de veïns, entitats esportives i, evidentment, les de caràcter municipal, es podran omplir durant els mesos de més calor perquè es consideren un “refugi climàtic”. Fins ara no estava permès.
Després d’una setmana d’estira-i-arronsa, el Govern català ha anunciat que finalment es podran omplir les piscines municipals i les d’ús comunitari perquè puguin funcionar amb normalitat aquest estiu, tot i les restriccions per la sequera. Així, l’executiu de Pere Aragonès ha atès la petició dels alcaldes de l’arc metropolità i els entitats de lleure.
La portaveu Patrícia Plaja explicava ahir en roda de premsa que la modificació del Pla atén a raons de salut pública i que el mes vinent es coneixerà la lletra petita.
En una mostra clara de l’escolta activa de les necessitats dels diferets sectors, incorporem canvis al Pla Especial de Sequera perquè, coincidint amb els mesos de més calor i de temperatures més altes, les piscines d’ús comunitari es puguin ompir per raons de salut pública (…) No hi haurà restriccions per a les piscines d’ús comunitari, que inclouen les municipals i les que són compartides per un grup de persones (…) S’ha considerat que era necessari ibo que durant els mesos d’estiu, això inclou les municipals i les que no són privades d’ús propi sinó compartides.
En canvi, les piscines particulars – les que hi ha dins d’habitatges – en queden excloses i només es podran “reomplir parcialment” si tenen un sistema de recirculació de l’aigua.
El Govern fa una crida a la corresponsabilitat amb entitats públiques i privades i la ciutadania en general perquè es compleixin les restriccions. Es promourà la redacció de guies per a ens locals i per a la ciutadania per a una bona gestió de l’aigua, com ara ordenances d’estalvi, reglaments del servei o ordenances municipals d’estalvi d’aigua.
L’altra gran novetat és que la inversió d’urgència de 50 milions d’euros perquè els ajuntaments facin reparacions a la xarxa de distribució. Aquests diners han de servir per corregir fuites d’aigua i millorar l’eficiència del proveïment en baixa, és a dir, la que arribi fins a les aixetes de casa.
El Govern garanteix 50 milions d’euros d’urgència perquè els ens locals puguin impulsar obres que millorin l’abastament d’aigua municipal”.
▶ #Portaveu @patriciaplaja: “El #Govern assumeix com a compromisos propis aquelles propostes que divendres es van posar sobre la taula i habilita una partida extraordinària dels pressupostos generals per fer front a la situació de sequera” pic.twitter.com/cYNTpeMVcm
— Govern. Generalitat (@govern) April 4, 2023
Ahir mateix, en declaracions a Ràdio Calella TV, l’alcalde de Sant Pol de Mar reconeixia que la xarxa de subministrament de la població pateix fuites i que s’han fet requeriments a la concessionària perquè ho resolgui. Albert Zanca que explicava ahir la responsabilitat del consistori santpolenc amb la situació de sequera extrema i perllongada que els ha portat a prendre la decisió de no oferir el servei de dutxes i rentapeus a les platges, considerant que són punt on es malbarata aigua.
A tot això, el Consell Executiu del Govern de la Generalitat va confirmar que l’ACA licitarà d’urgència el projecte i l’obra d’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera durant aquest primer semestre del 2023.
Ara mateix, hi ha 224 municipis en fase d’excepcionalitat per la sequera, entre els quals hi ha Barcelona, les grans ciutats de l’àrea metropolitana i de comarques com el Maresme. Calella es troba en el llistat. Això vol dir que hi ha 6 milions de persones afectades. Entre altres restriccions, en aquestes poblacions, s’ha establert una reducció de la dotació d’aigua mitjana de 230 litres per habitant i dia. També està prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes de caràcter públic o privat.
Què comporta l’excepcionalitat?
Reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles.
Reducció del 15% per a usos industrials.
Reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg).
Prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores).
Prohibició de la neteja de carrers amb aigua potable.
Reducció del proveïment d’aigua a 230 litres per habitant i dia.
Activació de nous recursos
Si les pluges no arriben aquesta primavera – i amb força –, aquests 224 municipis entraran en emergència. En aquest escenari ja es preveuríen restriccions de l’aigua de boca, com talls durant algunes hores del dia o reduccions de la pressió de l’aigua que surt de les aixetes.