Les comunitats energètiques locals: el model d’Esquerra per a Calella

Esquerra avança proposta per al foment de l’autosuficiència energètica, la lluita contra el canvi climàtic i la promoció de l’economia local. El partit vol importar l’experiència de Caldes de Montbui amb la creació d’una Comunitat Energètica Local (CEL) que consisteix en instal·lar renovables en edificis municipals que generin energia suficient perquè es pugui subministrar als veïns i veïnes que formin part del projecte. Es tracta d’un model net i horitzontal que l’alcaldable Xavi Ponsdomènech i la regidora Míriam Sellés, tots dos al capdavant de la candidatura electoral d’Esquerra a les pròximes municipals, han anat a conèixer de primera mà. El partit està decicit a desplegar-lo aquí en el decurs del pròxim mandat municipal.

Amb una població similar a la de Calella, Caldes de Montbui, al Vallès Occidental, ha creat una Comunitat Energètica Local (CEL) que dona subministrament a un centenar de llars de la població, que consumeixen energia neta a un preu més reduït. Funciona a l’estil d’una cooperativa de consum – amb aportacions per entrar a formar-ne part – i en base a l’energia de plaques fotovoltaiques instal·lades en equipaments municipals. La idea és un cop cobert l’autoconsum, hi hagi excedents de potència que puguin dirigir-se a les llars.

En una entrevista a La Ciutat, la regidora Míriam Sellés ha donat detalls del funcionament de les CEL:

L’Ajuntament instal·laria plaques solars fotovoltaiques en teulades i terrats d’edificis municipals que generarien potència que es reservaria per a l’autoconsum, en part, i la resta se’n faria cessió temporal a veïns i veïnes que en vulguin formar part de la comunitat (…) Tota la potència que no es pogués consumir de manera instantània s’injectaria a la xarxa. L’empresa comercialitzadora està obligada a comprar-la, monetitzar-la i fer-ne el retorn a la factura del consumidor.

Amb aquesta proposta, Esquerra avança continguts del programa electoral per a les municipals de Calella. La regidora Sellés ha incidit en què la CEL permetria avançar cap a la transició energètica que urgeix l’emergència climàtica. També es faria el gir cap a un model horitzontal i bidireccional en un sector molt rígid i oligopolitzat.

Ara estem acostumats al model de poques plantes, molt potents, molt direccional i rigid, i proposen fer el gir cap a un model horitzontal i bidireccional – perquè l’energia que sobri l’injectem a la xarxa i n’obtenim compensació econòmica – però és que també democratizem el model energètic: li donem un paper central i actiu al consumidor, que passa a generar la seva pròpia energia.

Esquerra demana un estudi que determini els requisits tècnics, jurídics i econòmics per desplegar la iniciativa. Per tant, no es tenen dades de l’impacte sobre la factura energètica, tot i que l’experiència a Caldes de Montbui indiquen que ajudaria a rebaixar-la.

No es pot parlar de xifres aplicables a Calella perquè ens cal fer un estudi. A Caldes de Montbui, totes les ciutadanes que s’han pogut acollir a la modalitat A – la primera fase – paguen una quota de participació de 50 euros i tenen un estalvi a la factura que ronda els 200 euros anuals. I això és real.

Podeu recuperar íntegrament l’entrevista a la regidora dEsquerra, Míriam Sellés, a continuació:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.