39 casos de violència masclista a Calella durant el 2019
39 dones calellenques van ser víctimes de violència masclista durant el 2019, una xacra que malauradament no només segueix vigent a la ciutat, sinó que ha anat a l’alça. L’any 2018, 28 dones van presentar denúncia. Són onze menys que durant el 2019. Segons dades de l’àrea de Política Social, actualment hi ha 55 dones que estan rebent atenció per part de serveis socials i 40 tenen ordres de protecció vigents. Per fer front aquests casos, des de l’any 2017 Calella té un protocol local per a l’abordatge integral de la violència masclista. Un protocol que s’activa davant de cada cas de violència masclista amb l’objectiu de donar una resposta eficaç i ràpida a les víctimes, entre les quals hi poden haver també infants.
Els casos de violència masclista han augmentat a Calella en el darrer any deixant al descobert la vigent xacra masclista. 39 dones que van denunciar i que estan rebent el suport dels serveis socials. De fet, no només van augmentar els casos, sinó que també van augmentar el nombre consultes per telèfon des de l’anonimat. Unes xifres esgarrifoses que ha revelat el regidor de Política Social, Ramon Llamazares, aquest matí al programa La Ciutat, qui també ha atribuït aquest augment a la pèrdua de la por de moltes dones a l’hora de denunciar.
Aquest increment es deu al fet que, no només és que hagin augmentat els casos, sinó que les dones denuncien més. Les dones s’han empoderat per a denunciar. Tenen molta més informació, més coneixement, més suport… i tot això empodera a les dones a denunciar. També el que han augmentat són els casos de consulta. De trucar-nos des de l’anonimat per fer una consulta.
En total són 55 dones les que en aquests moments estan rebent un suport i acompanyament per part l’àrea de Política Social.
De fet, per seguir lluitant contra aquesta xacra, des de l’Ajuntament s’està formant a tots els treballadors municipals en l’àmbit de la detecció i sensibilització de la violència masclista. Unes formacions que donen les eines sobre què fer si els treballadors es troben davant d’una situació d’aquestes característiques.
El 900 900 120 és el número d’atenció a les víctimes de violència masclista; un servei permanent gratuït, confidencial i que funciona cada dia de l’any, durant les 24 hores del dia.
Des de l’Àrea de Política Social també s’està treballant enguany per formar part dels Cercles de Comparació Intermunicipal de la Diputació de Barcelona. Es tracta de grups de treball formats per diferents municipis que treballen per la millora dels serveis socials a partir de la comparació d’indicadors. Per poder accedir aquest cercle s’ha de fer a través de la Diputació de Barcelona i poden formar-hi part tots aquells Ajuntaments d’entre 10.000 i 300.000 habitants, consells comarcals i mancomunitats.
L’Ajuntament posa un pis a disposició de la DGAIA
En un altre ordre de qüestions, el regidor de política social, Ramon Llamazares, també ha aprofitat l’entrevista al programa La Ciutat per anunciar que l’Ajuntament de Calella ja ha posat a disposició de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) d’un pis d’acollida per a joves migrats. Estarà destinat per a joves de 16 a 22 anys i que estiguin dins del programa d’inserció laboral de la DGAIA.
El passat setembre la DGAIA ens va demanar si hi hauria l’opció de què poguéssim disposar d’un pis per acollir alguns d’aquests menors, que ja haguessin fet els divuit anys, i que estarien en un programa d’inserció laboral. Llavors a partir d’aquí nosaltres vam fer les gestions corresponents amb la fundació Habitat Solidari, vam trobar el pis, el vam comunicar a la DGAIA i estem a l’espera.
Llamazares també ha apuntat que diverses entitats calellenques han demanat que els ocupants siguin menors que ja han estat a Calella, que coneixen el territori i que per tant la seva integració serà molt més fàcil. De moment el pis encara està buit i l’Ajuntament espera les indicacions de la DGAIA.
La creació d’aquestes residències forma part de l’estratègia que el Departament de Treball, Afers Socials i Família està impulsant arreu del territori.