19 projectes per a la transformació sostenible de Calella
La sostenibilitat ambiental, econòmica – turística – i sòciocultural és l’objectiu que persegueix Calella amb l’execució dels 19 projectes subvencionats pels fons europeus NEXT GENERATION per un import de 5 milions d’euros, la quantia més important que s’ha rebut mai. La resolució es va donar a conèixer el maig del 2023 i es va confirmar al cap de cinc mesos. Durant aquest temps, l’Ajuntament de Calella ha fet els tràmits per dotar-se d’un equip tècnic extern que s’encarregarà d’elaborar els projectes i preparar les licitacions. Majoritàriament, el treball d’aquest 2024 es farà als despatxos i en qüestions administratives. L’alcalde Marc Buch ha fet èmfasi en la importància del pas endavant en clau de sostenibilitat que donarà Calella i la destinació turística per extensió, especialment en un context de creixement preocupació per l’emergència climàtica.
En un termini de 3 anys Calella ha d’haver completat i justificat la inversió de 5 milions d’euros de la subvenció dels NEXT GENERATION que es van concedir en la tercera convocatòria dels Plans de sostenibilitat turística a les destinacions. L’alcalde Marc Buch ha dit que els 19 projectes que es tiraran endavant estan interrelacionats entre ells i que confirmen el compromís del govern municipal amb la sostenibilitat “en la seva màxima expressió”. Són declaracions al programa LA Ciutat.
M’han sentit dir moltes vegades que demano posar-nos les ulleres de la sostenibilitat en tot el que fem. Aquí en tres àmbits: mediambiental, econòmica i sòciocultural, amb el retorn que tindrem a nivell ciutadà.
Els 19 projectes subvencionats pels NEXT GENERATION es divideixen en quatre grans eixos:
En l’àmbit de la TRANSICIÓ VERDA I SOSTENIBLE s’hi inclou l’acció més important quant a inversió. És la construcció d’un col·lector d’aigues pluvials subterrani per al seu reaprofitament. Estarà ubicat al Parc Dalmau, just davant del Pavelló Municipal d’Esports, i l’obra permetrà eliminar les barreres arquitectòniques d’accés a la instal·lació.
El dipòsit tindrà una doble funció: d’una banda, aturarà l’embranzina de l’aigua i que arribi a la carretera, arrossegant sorra; i disposar d’una reserva d’aigua pluvial que desembocaria a mar i que podrem utilitzar per al reg. Alliberarem aigua potable i ens assegurarem el consum de boca sense haver de patir.
Així mateix, s’impulsaran els projectes de renovació de la xarxa d’abastament a la zona hotelera, la creació d’un sistema integral per a la gestió d’episodis climàtics extrems o la recuperació de les dunes a la Platja de Garbí. La intervenció es farà en el tram entre el Far i la Riera Capaspre.
Tancarem l’espai i hi plantarem algunes espècies autòctones, deixant que es vagi desenvolupant, perquè és un projecte de llarg recorregut (…) Quan arribi la primavera amb els tamarius florits, ens sentirem orgullosos de la platja que tenim. I si arriba un altre temporal Glòria, no haurem de patir perquè se l’emporti. Que no ens està passant, però tenim l’alerta de tot el que està passant al nostre voltant. Nosaltres, per sort, tenim el Far que actua d’espigó.
En l’àmbit de la MILLORA DE L’EFICIÈNCIA ENERGÈTICA es preveu la instal·lació de plaques fotovoltaiques al pàrquing de Les Palmeres, nous punts de càrrega elèctrica per a vehicles i la conversió d’El Carrilet en un trenet turístic més net.
Quant a la TRANSICIÓ DIGITAL, s’impulsarà la telelectura de l’aigua al sector hoteler, la instal·lació de sistemes de videovigilància als passos subterranis intel·ligents o la incorporació d’experiències immersives en clau turística.
Per millorar la COMPETITIVITAT DE LA DESTINACIÓ, es resoldrà l’accés de vianants entre el passeig marítim i el Far – condicionat al projecte de pacificació de l’N-II –, l’embelliment de passos subterranis o la restauració de la balustrada del Passeig Manuel Puigvert.
A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista de LA CIUTAT a l’alcalde Marc Buch: