1028 dones han mort a mans de les seves parelles des del 2003

Imatge d'arxiu

La darrera ha estat avui, una dona de 26 anys que ha estat assassinada aquesta matinada a mans de la seva parella a Tenerife. Amb aquesta són 52 les víctimes a tot Espanya, en el que portem d’any, coincidint precisament amb el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Fa anys que es commemora aquest dia però les xifres segueixen sent alarmants. A Espanya des que es va aprovar la llei contra la violència masclista, hi ha hagut 631 sentències en 15 anys, 1028 dones assassinades, almenys 34 fills morts i 273 nens orfes. Per xifres com aquestes des d’associacions, com la de Dones de Calella, es fa un crida per seguir educant i denunciant actes de violència masclista. De fet, lluny d’erradicar-ho, alerten que cada cop més joves estan exposats actes masclistes sense adonar-se’n.

Amb accions com controlar-te el mòbil perquè t’estima, demanar-te constantment la geolocalització perquè es preocupa per tu o dir-te com t’has de vestir perquè altres no et mirin. Fets que els joves no detecten com a maltractament i que en són una nova forma, i molts d’ells a través de les xarxes socials. De tot plegat, n’ha parlat d’advocada Gemma Masset especialista en dret de família en una entrevista al programa La Ciutat.

És gelós i com li he donat algun motiu m’ha picat. El problema que també ens estem trobant és entre els joves. Amb la gelosia, el control del mòbil, el fet de voler saber on són tota l’estona amb la geolocalització del mòbil, si no responc… Tot això és una forma de maltractament, el problema és que els joves no ho detecten com a tal.

El masclisme entre els joves va a l’alça, però és que en terme generals tampoc va la baixa. Per això des de l’associació de Dones de Calella han creat un espai d’assessorament per informar a tothom qui ho vulgui i derivar-ne al SIAD o a serveis socials els casos que seguin necessaris. La seva presidenta, Teresa Soler, ha volgut deixar molt clar que no és un gabinet, sinó que és un espai d’assessorament.

Nosaltres ara hem creat fa poc un espai per assessorar. Ho fem els dissabtes al matí a la Fàbrica Llobet – Guri des de les 11 fins a la 1. El que fem nosaltres és assessorar, informar i derivar. Hi ha una sèrie de gestions que s’han de fer per tal d’intentar detectar quin és el problema i ficar-hi solució. Però s’ha de tenir clara una cosa, tot depèn que la persona vulgui fer-ho.

Per assistir-hi cal trucar prèviament al telèfon 637 21 90 55. De fet des de l’associació també expliquen que les dones no fa falta que denunciïn per rebre ajuda. Tothom pot acudir al SIAD – servei d’informació i atenció a les dones – i rebre informació i assessorament sense una denúncia prèvia.

Més de 100 dones tenen a Catalunya protecció policial pel risc d’agressions de les seves parelles o exparelles. Al llarg d’aquest any els Mossos d’Esquadra han desplegat efectius per protegir més de mil dones i als seus fills. La policia però no ha pogut evitar 8 morts i 23 temptatives d’homicidi. Aquests són els casos més greus i extrems que han arribat a la policia, però només representa una petita part del centenar de denúncies que arriben per violència masclista. Els Mossos han recollit més d’11.000 casos en només 10 mesos a Catalunya. El delicte més denunciat és el del maltractament físic segons dades del grup d’Atenció a la Víctima de Mossos d’Esquadra. Actualment aquest grup està fent un seguiment a 10.983 dones víctimes de violència masclista.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.