10 casos confirmats de Coronavirus a l’estat espanyol i Sanitat recomana no viatjar a les zones de risc
El Ministeri de Sanitat ha recomanat no viatjar a les zones amb més risc d’infecció del virus, com el nord d’Itàlia, la Xina, el Japó, Corea, Iran o Singapur, com a mesura per contenir la propagació del virus. És la principal recomanació extreta de la reunió del Consell Interterritorial de Salut entre les comunitats autònomes i el Govern d’Espanya. Tot i llençar aquesta recomanació, el ministeri ha assegurat que de moment no es restringirà l’entrada de viatgers a Espanya. A hores d’ara hi ha 10 persones infectades a tot l’estat, la meitat de les quals haurien contret el virus a Itàlia. De fet el Departament de Salut de la Generalitat també va activar ahir el protocol per coronavirus, després de detectar el primer cas positiu a Catalunya.
Es tracta d’una dona italiana, de 36 anys, resident a Barcelona i que va viatjar la setmana passada a Bèrgam, una de les zones afectades d’Itàlia. Segons la consellera de Salut, Alba Vergés, es tracta d’un cas “lleu i gens preocupant”.
El secretari de Salut Pública, Joan Guix, en compareixença amb els mitjans va explicar que la pacient va estar entre els dies 12 i 22 de febrer a la zona entre Bèrgam i Milà i que ella mateixa va anar la nit del 24 a l’Hospital Clínic de Barcelona. La dona ara es troba ingressada al Clínic i amb símptomes lleus similars als d’una grip. De fet Guix, va assegurar que està ingressada per “comoditat” i perquè ara mateix no hi ha una situació de saturació al Clínic.
Si la pressió de pacients fos elevada, aquest tipus de pacient estaria en el seu domicili perquè té una clínica lleu que no requereix cap mena d’habitació especial, ni de cures especials. Com que de moment només hi ha una persona amb el virus, nosaltres el que volem és garantir al màxim la seguretat i per tant ens és més còmode tenir-la ingressada en aquest moment. Insisteixo, si estiguéssim en una situació com la del nord d’Itàlia, aquesta pacient estaria a casa amb controls mèdics a domicili.
Un cop confirmat el primer cas es va procedir a fer les pertinents proves a l’entorn més immediat de la dona contagiada i se’ls va indicar que hauran d’estar uns 14 dies en aïllament domiciliari. Segons l’últim recompte fet per Salut, en total són 33 persones amb les quals s’anirà contactant cada dia per controlar que no desenvolupin símptomes, com la febre. Totes elles són familiars o amics de l’entorn més proper amb qui la dona hauria mantingut una relació quotidiana. Per tant, no afecta contactes més esporàdics o distants. El secretari de Salut Pública va afegir que estan investigant cas per cas però que, de moment, tots estan sans.
Hem avisat i localitzat a tots els contactes. Són tots persones sanes, i el que farem és fer aïllament domiciliari. Aquestes persones hauran d’estar uns 14 dies aproximadament a casa seva amb vigilància dels serveis de la xarxa de vigilància epidemiològica. En principi estan sans i no hem de fer res més que el seguiment. Sí algun cas es compliqués, ja seguirem els protocols que tenim establerts.
Segons Guix, que hagin estat en contacte directe amb la infectada vol dir que s’hi han acostat “a menys de dos metres de distància”.
No és agressiu però sí que és molt contagiós
Tant des del ministeri de Sanitat, com des del Departament de Salut s’insisteix a remarcar que el Covid-19 no és un virus agressiu, però sí molt contagiós i per això és important prendre mesures per prevenir el contagi del virus.
Des del Departament de Salut s’ha elaborat una sèrie de recomanacions per extremar les precaucions i evitar el contagi del virus.
- Es recomana rentar-se les mans amb aigua i sabó o amb solucions alcohòliques.
- Evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca amb les mans brutes.
- Tapar-se la boca i el nas a l’hora de tossir i esternudar.
- Evitar el contacte estret amb persones amb signes de problemes respiratoris.
- No compartir menjar ni coberts sense netejar-los degudament.
- Mantenir una distància de dos metres amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
- Rentar i desinfectar freqüentment els objectes i les superfícies.
Paral·lelament, Salut afirma que a Catalunya no s’han de prendre precaucions especials amb els animals ni amb els aliments.
Per la seva banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sosté que les persones sanes no cal que es posin una mascareta. Només recomana que en portin una de posada si són a prop d’algú que pugui estar infectat pel Covid-19 o presenten símptomes d’infecció del virus: tos, esternuts i febres.
Les autoritats sanitàries han recomanat que, en cas de dubte, es truqui al 061, per evitar saturar els centres hospitalaris.