La PAH reclama l’empadronament a Calella d’un dels seus membres
La Plataforma Stop Deshaucios Alt Maresme – Afectats per la Hipoteca va fer ahir un acte de protesta davant l’Ajuntament de Calella per reivindicar l’empadronament de persones que estan ocupant un habitatge. Una petició que es fa, concretament per al cas del company, de nom “Mohamed” i que, segons expliquen, ha ocupat un habitatge que és propietat d’una entitat bancària.
Un pis d’un banc, que ha ocupat, el seu lloc de residència habitual i basant-se en això, sol·licita ser donat d’alta en el padró municipal, que és un registre administratiu que té per objectiu reflectir amb la màxima fiabilitat la realitat demogràfica del municipi, és a dir, la residència efectiva al municipi. És un registre que es gestiona des de l’àmbit local. A priori, qualsevol persona que es vol empadronar, ha de presentar dos documents acreditatius: el de la seva identitat i qualsevol que corrobori el domicili. El dilema que es planteja en els casos d’ocupació és que aquest segon document, ja sigui el de propietat o de lloguer no es disposa; però des de les plataformes s’afirma que el dret d’empadronament hi és igualment i que hi ha altres mecanismes dels quals disposa l’administració local.
Des de Stop Deshaucios Alt Maresme denuncien que l’afectat ha sol·licitat de forma reiterada l’empadronament, sense obtenir resposta. Una situació que els va portar ahir a plantar-se davant l’Ajuntament.
Marta Afuera és membre de la plataforma, i ha defesat l’ocupació de pisos de bansc i immobiliàries, ja que considera que aquests habitatges s’utilitzen només per especular i haurien de ser per a ús social. Afuera ha confirmat que l’home ocupa el pis, i posa aquest home d’exemple a una situació molt habitual. Afuera: “La casualitat ha volgut que sigui una persona sola però hi ha famílies amb menors i problemes de tot tipus, fins i tot mèdics. Han hagut de fer front a la problemàtica i la única alternativa que han tingut -i tots fariem el mateix- és ocupar un habitatge. i un mal menor i com a lluita política s’ocupen habitatges de grans tenidors, entitats bancàries i la Sareb“.
L’home és nouvingut a Calella i ja ha fet tres intents d’empadronar-se i fa més de quatre mesos que no n’obté resposta. La PAH manté que no deixar-li fer aquest tràmit és un gran perjudici per la gent que està en aquesta situació. “Cada municipi, pel seu bé comú, necessita saber quantes persones hi viuen, tant pels drets com pels deures. Ens interessa a tots. Mirar cap a un altre costat agreuja la problemàtica, no s’afronta, i la persona pateix molt perquè no té accés a drets bàsics. I el problema es pot enquistar i empitjorar, i pot afectar greument persones de l’entorn“.
Per a poder-se empadronar necessita demostrar que viu a aquell habitatge, i com que no té ni contracte de lloguer ni títol de propietat, la manera de demostrar-ho és que la Policia Local o assistents de Serveis Socials visitin el pis i comprobi que efectivament és la llar d’aquesta persona. Un tràmit que Marta Afuera ha dit que altres ajuntaments de l’Alt Maresme fan de forma habitual, però això no passa a Calella. Per això és contundent i diu que si l’Ajuntament no canvia d’actitut presentaran un recurs contenciós administratiu contra l’Ajuntament de Calella, i assegura “que el tenen guanyat”.
Marta Afuera creu que s’han de canviar els protocols d’empadronament, i amb un toc alarmista ha exposat que si una persona com Mohammed o altres, no tenen accés a la Sanitat pública, poden ser focus transmissors de malalties per no haver-se pogut vacunar quan tocava, i això seria un perjudici per a tota la població.
Afuera ha confirmat que Mohammed s’ha dirigit a Serveis Socials, però no en rep cap prestació.
Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Marta Afuera, emesa a l’Info Migdia